GRAD JEDINI VLASNIK

Vlada diže ruke od MSU-a

Bionic
Reading

Nakon puno rasprave o financiranju i vlasništvu MSU-a grad i država se ne mogu dogovoriti oko toga tko će sjediti u Upravnom vijeću Muzeja

Sudeći po razvoju događaja u Gornjogradskoj vijećnici čini se da je će Grad Zagreb i dalje ostati stopostotni vlasnik Muzeja suvremene umjetnosti. Nakon mjeseci rasprave, u utorak će na sjednici Skupštine vjerojatno propasti i treći pokušaj da se izglasa zajednički prijedlog gradonačelnika i ministra kulture o podjeli muzejskog kolača na dva dijela.

Kako doznaje portal Zagrebancija.com, Vladi će nakon toga Ministarstvo kulture dati mišljenje kako više nema potrebe za pregovore oko vlasništva MSU-a te će okončati sve razgovore.

Spor je nastao oko raspodjele snaga unutar Upravnog vijeća Muzeja. Skupština, naime, traži troje gradskih predstavnika, jednog predstavnika države i jednog zaposlenika, a Vlada i Bandić dogovorili su se da po dvoje daju grad i država te jednog djelatnici muzeja. Izgleda da se rasprava o MSU-a, nakon puno govora o podjeli osnivačkih prava i financiranja, svela samo na pitanje tko će sjediti u Upravnom vijeću Muzeja.

Biškupić odustaje od daljnjih pregovora

Posljednji prijedlog Ugovora našao se danas i pred članovima Odbora za kulturu u Skupštini, a većina je digla ruku protiv prenošenju 49 posto dijela osnivačkih prava Muzeja s grada na državu. Isti scenarij ponovit će se i na sjednici Skupštine u utorak.

Kako doznajemo, stav ministra Bože Biškupića je da ne želi nikakav udio u Muzeju, ako Skupština ne prihvati posljednju inačicu Ugovora. Takav prijedlog, tvrdi većina u Odboru i Skupštini nije prihvatljiv, jer po njima prevagu u odlukama opet odnosi država, točnije ravnateljica za koju se smatra da ju je i postavio ministar.

'Ministar mi je osobno potvrdio da ga zanimaju samo upravljačke ingerencije. Za Grad je dobrodošlo smanjiti financiranje, ali ne na način kakav nudi Ministarstvo kulture. Zbog ovakve ponude u omjeru snaga u Upravnom vijeću i ne prihvaćamo ugovor', rekao je za Zagrebancija.com Zvonko Maković, predsjednik Odbora za kulturu.

Maković: Ministarstvo je nepouzdan partner. Mesić: Grad želi dominaciju

Po njemu, Ministarstvo je nepouzdan partner, a devet milijuna koje bi država davala godišnje za Muzej minorna su sredstva u odnosu na ono što ta institucija predstavlja.

'U zadnjih šest godina otvorili smo 22 muzejske institucije i samo s ovom imamo problem. Želja da Grad ima većinu u Upravnom vijeću isto je politički motivirana. U ovakvom omjeru koji nudi Ugovor nitko ne bi dominirao. Bilo kakva većina će samo ponoviti iste probleme', odgovorio je na te argumente Jasen Mesić, predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a.

Kako napominje, često spominjanje kako je fundus MSU-a gradski potpuno je pogrešno, s obzirom da je ono, kao i svako kulturno dobro, u vlasništvu države.

S obzirom na to da nijedna strana u ovom prijeporu neće popustiti, 21 milijun kuna godišnjih troškova MSU-a ostaje stavka u proračunu Grada. No o tome se vjerojatno moglo razmišljati i kroz šest godina, koliko se Muzej gradio.