SVJETSKA PREMIJERA NA IGRAMA

Vivaldijeva 'Četiri godišnja doba' pod prstima tri virtuoza

25.07.2016 u 19:29

Bionic
Reading

Matej Meštrović, Matija Dedić i poznati turski pijanist i skladatelj Hakan Ali Toker praizvest će 'Četiri godišnja doba za tri klavira' na 67. Dubrovačkim ljetnim igrama, u ponedjeljak, 25. srpnja s početkom u 21.30 sati ispred Kneževa dvora

Matija Dedić večer će otvoriti izvedbom 'Badinerie' J. S. Bacha, Hakan Ali Toker izvest će Bachovu 'Toccatu' i 'Fugu u plavom', a potom će uslijediti dugo iščekivana svjetska premijera Meštrovićeve obrade 'Vivaldija za tri klavira'.

Matej Meštrović bez sumnje je najsvestraniji umjetnik na hrvatskoj kulturnoj sceni. Pijanist i skladatelj, svoje područje interesa i djelovanja ne ograničava isključivo na pozornicu. 2013. započinje suradnju s redateljem Krešimirom Dolenčićem, pa osim kazališnih predstava 'Buba u uhu' i 'Čudesna šuma' dvije godine zaredom otvara Dubrovačke ljetne igre skladbom 'Neka uđu' koju je Meštrović skladao za simfonijski orkestar, dva zbora, Linđo te Sudar Percussion. Meštrović je na Dubrovačkim ljetnim igrama sudjelovao i kao kompozitor i izvođač u dramskoj premijeri predstave 'Dubrovačka trilogija' u režiji Staše Zurovca.

Trijumf Matije Dedića obilježio je ovogodišnju dodjelu Porina, osvojivši ih čak šest, među kojima i onaj za album godine. Jazz album 'Matija svira Arsena' proglašen je najboljim na 23. dodjeli Porina, a moći će se čuti i na 67. Dubrovačkim ljetnim igrama već dan poslije ovog koncerta, 26. srpnja u Dvoru. Matija Dedić od Hrvatskog je društva skladatelja dobio nagradu za album pod nazivom 'Octopussy' u kategoriji najboljeg mladog hrvatskog skladatelja i autora u posljednjih 10 godina, a u srpnju 2002. nastupio je na Montreux Jazz festivalu u Francuskoj kao jedan od 11 finalista od više od 400 pijanista iz cijelog svijeta.

Turski pijanist, skladatelj i pedagog Hakan Ali Toker, osim formalne naobrazbe, bavio se proučavanjem improvizacije i turske glazbe, i sam naučio svirati instrumente kanun i harmoniku. Do danas je nastupao u 28 zemalja kao solist i s drugim umjetnicima. Tijekom devet godina provedenih u SAD-u, bavio se i glazbom Srednjeg istoka, Središnje Azije i Južne Amerike. Dijelio je pozornicu s brojnim renomiranim umjetnicima istoka i zapada, ali i surađivao s različitim ansamblima, pjevačima, plesačima, pjesnicima i žonglerima.

Ulaznice za koncert 'Vivaldi 4 godišnja doba za 3 klavira', kao i sve ostale programe Dubrovačkih ljetnih igara, dostupne su na blagajnama u prizemlju Festivalske palače (Od Sigurate 1) i u Luži te na lokaciji izvedbe, jedan sat prije početka, no kako je putem Twittera javio Matej Meštrović večerašnji je koncert rasprodan. Svi zainteresirani koji nisu uspjeli nabaviti ulaznice, koncert će moći pratiti putem live streama od 21.30 sati.