SAPUNICA U HNK-u

Visković: 'Više se neću javljati na natječaj za intendanta'

30.10.2012 u 11:03

Bionic
Reading

'Ja nisam Ana Lederer koja se iznova javila na natječaj za intendanticu HNK u Zagrebu nakon što ju je ministrica odbila. Ako me Ljuština odbija, ja se više neću javljati', komentirao je leksikograf, pisac i urednik Velimir Visković jučerašnju odluku Kazališnog vijeća HNK u Zagrebu koje je, vođeno Duškom Ljuštinom, njegovu protukandidatkinju i dosadašnju intendanticu Anu Lederer odlučilo predložiti Ministarstvu kulture i Gradu Zagrebu za intendanticu

'Očekivao sam ovakav rasplet i mislio sam ne javiti se na natječaj jer je bio predvidljiv rezultat, no neki ljudi su mi rekli da se javim', komentirao je Velimir Visković, ne želeći imenovati ljude koji su ga uputili da se opet javi na natječaj, nakon što je prošli na koji se prijavio bio poništen.

Sada su na potezu Ministarstvo kulture i Grad Zagreb da potvrde prijedlog Kazališnog vijeća ili ne. Iz Ministarstva kulture nisu željeli komentirati odluku Vijeća dok je ne zaprime službeno, a to bi moglo potrajati nekoliko dana. U slučaju da se Grad i Ministarstvo ne usuglase oko potpore Ani Lederer, prema Pravilniku slijedi raspisivanje novog natječaja. I tako barem do 1. lipnja iduće godine, do kada traje mandat Ani Lederer na mjestu intendantice HNK.

'Predvidljivo je da ministrica sigurno neće podržati odluku Kazališnog vijeća i potvrditi Lederer na mjestu intendantice jer se natjecala s istim programom kao i prije. Također je tokom ljeta žestoko izvrijeđala ministricu Zlatar pa bi ona njenim potvrđivanjem priznala svoj poraz. Ona propustiti Lederer neće!', kazao je Visković u razgovoru za tportal i dodao da bi se ta trakavica oko izbora izbjegla 'kada bi Grad i Ministarstvo sjeli i dogovorili zajedničkog kandidata'.

'Situacija je neugodna i da sam upozoren kad su me pozvali da se javim na natječaj čemu ću se izložiti, ne bih se javio. Cijenim rad ministrice Zlatar i stalo mi je da je poduprem u obračunu s klijentelističkim krugovima u zagrebačkoj kulturi', zaključio je Visković.

Podsjetimo, jučer je sedmeročlano vijeće zagrebačkog HNK s četiri glasa za, dva protiv i jednim suzdržanim odlučilo Ministarstvu kulture i Gradu Zagrebu ponovno za intendanticu predložiti Anu Lederer, koja bi vodila nacionalnu kazališnu kuću od 2013. do 2017.

Ana Lederer dobila je potporu Kazališnog vijeća i na prethodnom, trećem natječaju, održanom ovoga ljeta i poništenom nakon što Ministarstvo kulture nije prihvatilo njezin program.

O prijedlogu novog intendanta odlučivali su Duško Ljuština i Matko Raguž kao predstavnici Grada, Vladimir Stojsavljević i Krešimir Seletković u ime Ministarstva kulture te Mihaela Devald, Luka Dragić i Danijel Martinović, članovi Baleta, Drame i Opere HNK.

Mišljenje Kazališnog vijeća nije obavezujuće za Ministarstvo kulture i Grad Zagreb koji financiraju HNK u gotovo jednakom omjeru - Ministarstvo sa 51, a Grad sa 49 posto. Njihovo usuglašavanje očekuje se do kraja studenoga.