POLEMIKA

Visković se ne namjerava ispričati Jergoviću

31.01.2011 u 13:12

Bionic
Reading

Nakon što su petorica pisaca i članova HDP-a zatražila od Velimira Viskovića da se javno ispriča Miljenku Jergoviću, predsjednik HDP-a kazao je da se ne namjerava ispričati jer Jergović već godinama vrijeđa njega i njegovu obitelj, a naveo je i primjere vrijeđanja Dražena Katunarića i Andreje Zlatar

U svom odgovoru i obrazloženju koje je objavio portal tjednika Nacional, Velimir Visković pojasnio je zašto se ne namjerava ispričati Miljenku Jergoviću. Njegov odgovor uslijedio je nakon višednevne polemike oko intervjua koji je dao Vijencu, u kojem je kazao da je 'nemoguće naći Hrvata, osim možda Miljenka Jergovića, koji bi našao opravdanje za reafirmaciju četništva u Srbiji'.

Pisac Ivan Lovrenović istupio je iz HDP-a zato što nije reagirao na intervju, a Viskovićevu ispriku zatražili su članovi HDP-a Boris Dežulović, Vlaho Bogišić, Zlatko Gall, Nenad Rizvanović i Ante Tomić. Reagirao je i Upravni odbor HDP-a priopćenjem da nisu arbitrirali u dosadašnjim polemikama među svojim članovima ili književnicima općenito, a takvo traženje književnika Ivana Lovrenovića prepoznali su kao pritisak na HDP.

Visković je u svom opširnijem odgovoru istaknuo da se ne namjerava ispričati Jergoviću jer po njegovom mišljenju on ne zaslužuje ispriku.

'Smiješna mi je tvrdnja da ja 'proganjam' Miljenka Jergovića jer iza mene ne stoji nitko, ja nemam nijedno novinsko glasilo koje će objaviti moj tekst. Iza mene nije čak ni niskotiražni Vijenac u kojem sam dao inkriminirani intervju koji više sliči na boks-meč nego na normalan razgovor. Iza Miljenka Jergovića pak stoji najmoćniji novinski koncern u Hrvatskoj, stoji njegov gazda koji se osobno angažirao u obrani svojega glavnog autora, a - bogme - stoji i moj neposredni gazda, glavni ravnatelj Leksikografskoga zavoda Miroslav Krleža, Jergovićev šogor Vlaho Bogišić. A kao što je mojim dragim kolegama, uvaženim djelatnicima EPH, zasigurno dobro poznato - samo nerazuman čovjek može ući u sukob sa svojim gazdom', navodi, među ostalim, Visković u svom odgovoru