15. ZAGREB FILM FESTIVAL

Više od stotinu filmova za jubilarno izdanje festivala

11.11.2017 u 09:09

Bionic
Reading

Večeras počinje 15. Zagreb Film Festival koji će u sljedećih devet dana prikazat će više od stotinu odabranih filmova iz cijelog svijeta u pet natjecateljskih i desetak popratnih programa

Više od stotinu odabranih filmova iz cijeloga svijeta, među kojima je niz aktualnih festivalskih uspješnica, ali i klasika svjetske kinematografije, prikazat će se u idućih devet dana na jubilarnom, 15. Zagreb Film Festivalu (ZFF), koji se u subotu navečer svečano otvara u zagrebačkom kinu Europa.

Zagreb će ponovno u studenom postati filmsko središte za autore koji predstavljaju svoje prve i druge filmove, kao i za 'povratnike' koji su na ZFF dolazili kao još neafirmirani redatelji, a danas su proslavljena imena svjetskog filma.

  • +9
Filmski hitovi na ZFF-u Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Licencirane fotografije

U pet natjecateljskih programa i desetak popratnih festivalskih programa na festivalu će se do 19. studenog prikazati više od stotinu filmova iz cijelog svijeta, od Hrvatske, Italije, Velike Britanije do Australije i Argentine.

Za nagrade Zlatna kolica konkurira trinaest ostvarenja u natjecateljskom programu dugometražnog filma, deset u natjecateljskom programu kratkometražnog filma i deset u programu Kockice.

Festival počinje švicarskim kandidatom za Oscara, filmom ‘Božanski red’, a na otvorenju će publiku pozdraviti Rachel Braunschweig, glumica iz te humoristične, feminističke drame o slabo poznatom podatku iz zemlje koja je za mnoge stvari primjer, ali po ovome je 'podbacila'. Naime, žene nisu imale pravo glasa na izborima sve do 1971. godine, čak 50 godina nakon Amerike, baltičkih zemalja i Rusije.

Ta 'feel-good' drama redateljice Petre Volpe premijerno je prikazana na prestižnom Tribeca Film Festivalu gdje je Marie Leuenberger osvojila nagradu za najbolju žensku ulogu, a u Braunschweig, koja gostuje u Zagrebu, za svoju je sporednu ulogu osvojila Švicarski filmsku nagradu.

  • +3
Švedski filmovi na ZFF-u Izvor: Promo fotografije / Autor: ZFF

Zanimljiva tema obrađena je kroz priču o tome kako su mirne seoske kućanice koje su postale odlučne sufražetkinje. U središtu je Nora, neupečatljiva kućanica koja brine o mužu i razmaženim sinovima i živi u letargičnom gradiću gdje još uvijek vrijedi 'božanski red', prema kojemu je izjednačavanje muškaraca i žena jednostavno neprirodno.

Kada joj muž zabrani da pronađe posao, a što mu zakon još uvijek dopušta, ona postaje svjesna društvene represije i svog položaja u obitelji, ali dobiva i snagu da se izbori za promjene.

Stoga staje na čelo lokalnih sufražetkinja čime započinje 'štrajk žena' i novi korak u razvoju ljudskih prava u Švicarskoj, a uz aktivistički duh protagonistica budi se seksualna revolucija koja kroz duhovite scene samootkrivanja vlastitog tijela otkriva i tu, nevidljivu, ali opipljivu, žensku suzdržanost, frustraciju i unutarnju borbu.

I ostali filmovi glavnog programa društveno su angažirani što im je zajednička nit unatoč šarolikim temama kojima se bave, od prava na pobačaj, LGBT zajednice, posljedicama PTSP-a, pitanja imigranata i islamske tradicije. 

Žiri odlučuje o najboljima u pet natjecateljskih programa

Glavni program dugometražnih filmova obuhvaća trinaest debitantskih naslova, među kojima će najboljeg tročlani žiri nagraditi Zlatnim kolicima - glumica Lana Barić, producent i redatelj Peter Brosens čiji je film ‘Kralj Belgijanaca’ prikazan na prošlogodišnjem ZFF-u, te njemački producent Peter Rommel, najpoznatiji po suradnji s Andreasom Dresenom čiji je film ‘Zaustavljeni’ osvojio glavnu nagradu u programu Un Certain Regard na Cannesu.

Zlatna kolica u kategoriji međunarodnih kratkometražnih filmova, koja ima deset naslova i nacionalnih kratkih filmova u programu ‘Kockice’, dodijelit će nagrađivani rumunjski montažer Catalin Cristutiu, redatelj i selektor programa Berlinale Shorts Alejo Franzetti te prošlogodišnji pobjednik ‘Kockica’, redatelj Saša Ban.

Filmove redatelja koji su nam se nakon svog prvog filma ponovno vratili na zagrebačka filmska platna u programu ‘Ponovno s nama’, će birati producentica Tamara Babun, redateljica Čejen Černić te glumac Damir Markovina. Filmovi tog programa u Rijeci će konkurirati i za Nagradu riječke publike.

Pobjednika mladenačkog programa PLUS proglasit će žiri od zagrebačkih srednjoškolaca - Kiša Bizović Grgas, Jan Kožić, Eva Magdić Govedarica, Tamara Ramadi i Dominik Rački.

Popratni program: od 'neposlušnih' do švedskih filmova

Festival donosi bogati i kod publike vrlo popularni popratni program, u kojem će se pronaći filmovi različitih žanrova za široki generacijski raspon ljubitelja filma.

Tu je i natjecateljski ‘Ponovno s nama’, s novim filmovima autora čiji su filmovi već prikazivani i nagrađivani u Zagrebu i koji su na neki način odrastali sa Zagreb Film Festivalom.

Najbolji film tog programa dobit će Zlatni bicikl, ove godine taj će se program prikazati i u riječkom Art-kinu Croatia, gdje će imati priliku dobiti i nagradu publike.

U susret 50. obljetnici revolucionarne, 1968. godine, održat će se popratni program ‘Film neposluha’, s uratcima koji podsjećaju na trenutke građanskog neposluha, odmetnute pojedince i revolucionare.

Tu su i tradicionalni programi za mlade i djecu, natjecateljski program PLUS te Bibijada koja je ove godine posvećena švedskoj kinematografiji, kao i program ‘Moj prvi film’, s debitantskih filmova najznačajnijih švedskih redatelja, Ostlunda, Moodyssona, Faresa, Anderssona, Bergmana.

Program ‘Velikih 5’ tradicionalno donosi najznačajnije novije filmove pet najvećih europskih kinematografija, Dan Luxa tri finalista Nagrade Lux Europskog parlamenta, a poseban program posvećen je sve življoj crnogorskoj kinematografiji.

Na zagrebački festival stiže više od stotinu gostiju, a među njima su i neki od najzanimljivijih europskih filmaša poput grčkog redatelja Alexandrosa Avranasa, francuskog redatelja Xaviera Legranda, dobitnika Srebrnog lava u Veneciji, producenta i redatelja BBC-jeve serije McMafia koja je snimana u Hrvatskoj, Jamesa Watkinsa, ali i Spencera Hunta, jednog od ključnih američkih stručnjaka za razvoj videoigara.

Program Industrija, posvećen edukativnim i praktičnim sadržajima, donosi niz radionica, predavanja, panela i drugih sadržaja namijenjenih filmskim profesionalcima, mladim filmašima i zainteresiranima za različite aspekte filmske proizvodnje. U sklopu Industrije održat će se i 6. izdanje radionice Moj prvi scenarij, namijenjene filmašima koji pripremaju scenarij za svoj prvi dugometražni film.

Uz kino Europu i dvoranu Mueller, Zagreb Film Festival, kojemu je Hrvatska izvještajna novinska agencija (HINA) medijski pokrovitelj,  će se održati u kinu Tuškanac, Muzeju suvremene umjetnosti, na novoj akademijskoj sceni F22.