U FOKUSU STRIP I ANIMACIJA

Više od 300 filmova na jednom od najboljih izdanja Animafesta Zagreb

17.05.2017 u 09:47

Bionic
Reading

Svjetski festival animiranog filma - 27. Animafest Zagreb održat će se od 5. do 10. lipnja u zagrebačkim kinima Europa, Tuškanac i Kinoteka. Ove godine Animafest Zagreb pokriva sva područja animiranog filma, od najboljih novih filmova do remek-djela prošlosti, dok je njegov tematski program usmjeren na vezu stripa i animacije. U konkurenciji je i šest hrvatskih filmova, među kojima je i nagrađen na Berlinaleu 'Ježeva kuća' Eve Cvijanović

U natjecateljskim, tematskim i retrospektivnim programima bit će prikazano više od 300 filmova, uz brojna popratna događanja kao što su izložbe, radionice, predavanja, znanstveni simpozij, prezentacije škola, predstavljanja knjiga, site-specific filmovi te Animafest Open Airovi u gradskim parkovima i ulicama, ističe se u najavi ovogodišnjeg 27. Animafesta.

Između više od 1600 pristiglih filmova iz 76 zemalja svijeta, 800 ih je konkuriralo za središnje Veliko natjecanje kratkometražnog filma. Kvalificiralo ih se 44, a u kontekstu nacionalnih kinematografija konkurencijom dominira Francuska s devet radova. Snažno su prisutne i Poljska, Njemačka, Kanada te SAD s po tri filma, a zanimljivost predstavlja dobra zastupljenost idiosinkratičnih skandinavskih kinematografija. U konkurenciji je i šest hrvatskih radova.

  • +11
27. Animafest Zagreb Izvor: Promo fotografije / Autor: Promo

'Među odabranim animiranim filmovima mnoštvo je onih koji uz pomoć računalne animacije, videoigara i njihovog miješanja s klasičnim tehnikama stvaraju jedinstvene vizuale (Amalimbo, Martin plače, Rugoba). I dok neki zaranjaju u još neistražene obzore digitalnog izričaja (Orogeneza, Promjena), drugi se vraćaju koje desetljeće unatrag kako bi nas podsjetili na chat kulturu i prva stvaranja naših cyber identiteta (Bujica ljubavi). Nasuprot digitalnim postupcima i temama, velik broj autora i autorica okreće se klasičnom crno-bijelom crtežu, književnim predlošcima i prošlosti animiranog medija. Za ljubitelje bajki tu je 'Među crnim valovima', poklonici tvrdokuhanog stila i noira voljet će 'Pivo Charlesa Bukowskog', a modernističkom književnošću nadahnuta je 'Praznina', stoji u najavi.

Animafest Zagreb 2017. Autor: vimeo

Među hrvatskim filmovima koji su u Velikom natjecanju kratkometražnog filma je i 'Ježeva kuća', treći animirani film Eve Cvijanović, nagrađen na Berlinaleu. Vječna poema Branka Ćopića adaptirana je u prekrasnu stop animaciju filcanih lutaka u suradnji Bonobostudija i jedne od najcjenjenijih svjetskih animacijskih institucija, National Film Boarda of Canada. Tim koji je radio Ježurku Ježića uključuje ponajbolje hrvatske stop animatore Thomasa Johnsona i Ivanu Bošnjak, Darka Rundeka, glumca Kennetha Welsha (Twin Peaks, Aviator), Radu Šerbedžiju i Tima Allena (Kralj lavova, Ljepotica i zvijer, Aladin).  

Ježeva kuća Autor: vimeo

Tu je i 'Aerodrom' švicarsko-hrvatske animatorice Michaele Müller, a ove se godine na Animafest Zagreb vraća i jedna od najuspješnijih slovenskih animatorica, Špela Čadež, s filmom 'Noćna ptica'. U filmu Danijela Žeželja 'Crvenkapica Redux' protagonistica poznate bajke zalutala je u postindustrijsku pustu zemlju, dok estonsko-hrvatska autorica Chintis Lundgren predstavlja film 'Manivald', modernu basnu o doživljajima povučenog gej lisca. Majstor lutka filma Božidar Trkulja donosi 'Posljednji izazov' – humorni fantasy s klasičnom žanrovskom lepezom likova i bogatstvom aluzija.

Najzahtjevnija filmska forma, dugometražni animirani film ove godine zastupljen je na Animafestu s devet produkcija iz Kine, Japana, SAD-a, Kanade, Velike Britanije, Francuske, Švicarske, Belgije...

Na repertoaru su ljubavno-obiteljska fantazija robinzonske premise nagrađena prošle godine u Cannesu, 'Crvena kornjača' Michaëla Dudoka de Wita iz studija Ghibli, 'Moj život kao tikvica' o gorko-slatkom životu u domu za nezbrinutu djecu, robinzonski film 'Louise na obali' Jean-Françoisa Laguioniea, fovistička adaptacija bajke braće Grimm, 'Djevojka bez ruku', antiratni anime 'U ovom kutu svijeta', crnohumorni gangsterski neonoir 'Ugodan dan!', obiteljski film o ozbiljnim temama 'Moji psi JinJin & Akida', novi film Billa Plymptona i Jima Lujana 'Osveta' te 'Pod poplavom', priča o tvrdoglavoj obitelji iz gotovo postapokaliptičnog Missourija.

Crvena kornjača Autor: youtube

Uz rekordnu prisutnost u Velikom natjecanju, još tri hrvatska filma u Natjecanju studenskog filma čine ovo jednom od najboljih godina hrvatske animacije u posljednje vrijeme. U kontinuitetu su prisutne najbolje svjetske škole: La Poudrière, EMCA, Gobelins, MoPA, Tokio University, Tama, CalArts, MOME, RCA, NFTS… Nagrada za najbolju školu animacije bit će dodijeljena praškoj FAMU, kojoj se priređuje i posebna retrospektiva u programu Škole animacije, dok je druga institucija kojoj će se iskazati ta počast The Animation Workshop (TAW) iz danskog Viborga. Sve projekcije Natjecanja studentskog filma su besplatne.

Mišo i Robin Autor: youtube

I ove godine Animafest Zagreb 2017. posebnu pažnju posvećuje svojim mladim i najmlađim posjetiteljima. Ovogodišnje Natjecanje filmova za djecu u središte postavlja djevojčice i dječake koji u sebi nenadano otkrivaju snagu za promjenu svijeta koji ih okružuje. Obiteljski program ove godine poziva na izbor klasičnih ruskih bajki adaptiranih u animirane filmove, kratkometražne programe među kojima se svakako izdvaja popularni 'Grubzon' te prekrasni dugometražni film 'Put na sjever' o istraživanju Sjevernog pola.

Crtano-rekreativna novost – animacikliranje gradskim ulicama kreće 20. svibnja u sumrak iz parka Tuškanac i završava na Zrinjevcu. Riječ je o spoju animacije i pedaliranja, pokretnih projekcija i audiovizualno-fizičkog događaja. Animacikl se sastoji od dvosatne vožnje gradom u koloni koju predvode četverocikli opremljeni projektorima koji na taj način cijeli grad pretvaraju u Animafestovo platno. Prikazuju se već klasični, višestruko nagrađivani filmovi tematski vezani uz bicikle: 'Susret u Bellevilleu', 'Moj Moulton i ja', 'Velodrool' i 'Otac i kći'.