BOGATI PETAK NA PIF-U

Virtuozi, osvajači i pucanj iz sjene uprazno

14.09.2013 u 14:52

Bionic
Reading

Centralni dan ovogodišnjeg, ponešto kraćeg i vremenski pomaknutog PIF-a bio je petak, čiji je raznovrsni i u prosjeku vrlo kvalitetan program potvrdio visoku razinu 46. PIF-a

Iako na papiru jedni od favorita ovogodišnjeg PIF-a, gosti iz kineskog Kazališta sjena Shen Xiao nisu opravdali naša očekivanja. Bez obzira na to, odlični Rusi, vrlo zanimljivi Poljaci i jedno od najugodnijih iznenađenja festivala – predstava Gradskog kazališta Zorin dom iz Karlovca, bili su više nego dovoljni da petak proglasimo festivalskim vrhuncem.

Iako kineski restorani, turisti, jeftini proizvodi i češnjak odavno u nama ne prizivaju nimalo egzotike, sasvim je drugi slučaj kad nam u posjet stigne kazališna družina iz te daleke zemlje. Posebice kad je riječ o lutkarima i kazalištu sjena, koje se u Kini i bliskim joj zemljama udomaćilo davno prije no što je stiglo u naše krajeve. Upravo stoga, očekivanja od predstave 'Život sa sjenama', Kazališta sjena Shen Xiao, bila su velika. I, nažalost, neopravdana. U predstavi koja puno bolje funkcionira na trgu nego u kazališnoj dvorani, autor i glavni lutkar Shen Xiao pokazao je majstorski rad ruku u animiranju ručnih lutaka i ručnog kazališta sjena, i ništa više. Izvedbu je, podalje Xiaovih ruku, okarakterizirala organizacijska šlampavost te sadržajna repetitivnost i šupljikavost, u kojoj je mjesto našao čak i promotivni video.

Puno bolji dojam ostavila je predstava 'Još si zelen', karlovačkog kazališta Zorin dom, autora i izvođača Peđe Gvozdića i Giulija Settima. Taj vrlo zabavni lutkarski varijete odlikovala je nevjerojatna energija, duhovitost i komunikativnost. Zasluga je to u prvom redu Gvozdanića, koji je kao ostarjeli glumac i voditelj varijetea stvorio odličnu komunikaciju s malenom publikom, osvojivši je pri prvom susretu te zadržavši visoku razinu do spuštenog zastora. Izvođači su u komad vrlo fino i nenapadno upleli edukacijski sloj, provevši gledatelje kroz razne vrste lutaka, uz sveprisutnu napomenu kako 'sve oko nas živi, tek neke stvari spavaju'. U duhovito oblikovanim epizodama budili su svoj štap, marionete, javanke, zijevalice, sjene pa čak i sam paravan, stvorivši odlično zamišljenu i još bolje izvedenu, čistu kazališnu zabavu za male i velike.

Sasvim drukčiju priču ispričali su nam gosti iz krakovskog kazališta Figur. U predstavi 'Umjetnička rukotvorina' na vizualno izuzetno privlačan način poigrali su se vlastitim rukama, pretvarajući ih u pse, mačke, noge balerina te stvarajući zanimljive vizualne igrice na poroznom paravanu. I sve to u odličnoj suigri u kojoj su neke životinje oblikovala i po tri para ruku. U stvaranju likova i scena izvođači nisu išli za preciznošću i izbrušenošću pokreta, već su apstraktnošću oblika otvarali publici prostore za nadopisivanje. Nakon predstave simpatični poljski lutkari pružili su gledateljima mali interaktivni tečaj ručnih životinja.


Bogat i raznovrstan lutkarski dan zaključilo je Lutkarsko kazalište Kostroma iz Rusije s nagrađivanom predstavom 'Medvjed' po djelu Antona Čehova (između ostalih, osvojili su i Zlatnu masku 2009. godine). Priču o buđenju ljubavi u dvoje osamljenika što su se davno oprostili od emocija, redatelj Vladimir Biryukov i umjetnik Victor Nikonenko oblikovali su u realističnom ruskom stilu. Minuciozna režija, savršeno precizno izgrađena mala kružna scena te virtuozna animacija marioneta, uspjeli su rastjerati sve jezične barijere u naglašeno verbalnoj predstavi. Kad smo kod auditivnog sloja, posebno začudna je činjenica da lutkari nisu davali glas svojim likovima, već je tekst puštan kao snimka. Ta razdvojenost glasa i tijela nije im nimalo smetala da s nevjerojatnom preciznošću 'animiraju' riječi pokretima, mimikom i emocijama drvenih tijela. Zahvaljujući tome i potpunoj usmjerenosti lutkara (Tatyana Buldakova, odličan Sergey Ryabinin i Ilya Kuleykin), marionete su od početka do kraja predstave živjele na sceni.

46. PIF završava u subotu. Zatvaranje i proglašenje pobjednika zasladit će predstava 'Pekel na zemli', završni ispit iz animacije Nikše Eldana, Filipa Eldana i Nine Pavlekovića