FOND STJEPANA ŠULEKA

Violinist Marin Maras dobitnik ugledne nagrade

16.01.2009 u 18:30

Bionic
Reading

Osamnaestogodišnji violinist Marin Maras, student treće godine Muzičke akademije u Zagrebu u klasi Leonida Sorokowa, dobitnik je nagrade Fonda Stjepana Šuleka za prošlogodišnju izvedbu Sarastraseovih 'Ciganskih napjeva' sa Simfonijskim orkestrom HRT-a pod ravnanjem Mladena Tarbuka

ZAGREB - Nagrada mu je uručena na današnjoj svečanosti u Hrvatskome društvu skladatelja (HDS), izvijestio je Hrvatski radio.

Koncert je održan u ožujku prošle godine u Hrvatskome glazbenom zavodu u povodu izbora hrvatskog predstavnika za natjecanje na Euroviziji.

Ovogodišnjem dobitniku nagradu je uručio predsjednik Ocjenjivačkoga suda maestro Pavle Dešpalj, a nagrada se sastoji od diplome, rada akademskog slikara Ninoslava Poljana i novčane svote od pet tisuća kuna, što je osobni dar Šulekove supruge Nevenke. Mladi violinist dobio je uz nagradu i violinski izvadak iz Šulekova 'Koncerta za violinu i orkestar'.

Nagrada Fonda Stjepana Šuleka dodjeljuje se od godine 1993. godine, a dosad ju je dobilo osam violinista i osam skladatelja jer je u njezinu statutu navedeno da se jedne godine nagradi violinist, a druge skladatelj budući da je Šulek bio i istaknuti violinist i skladatelj.

Uz Pavla Dešpalja, članovi Ocjenjivačkoga suda za nagradu bili su Mladen Sedak, Tonko Ninić, Marija Čepulić i Anđelko Krpan, ugledni hrvatski violinisti, bivši i sadašnji profesori Muzičke akademije u Zagrebu.