NAKON GRLIĆEVOG FILMA

Vinko Brešan postavlja 'Ustav Republike Hrvatske' u Kerempuhu

01.02.2017 u 12:04

Bionic
Reading

Tekst Ante Tomića i Rajka Grlića 'Ustav Republike Hrvatske', koji tematizira društvena pitanja nacionalnih odnosa Hrvata i Srba te homofobije, nakon uspješne filmske adaptacije dobit će u subotu 25. veljače svoje prvo kazališno uprizorenje koje u Satiričkom kazalištu Kerempuh postavlja redatelj Vinko Brešan

Nakon uspjeha filmske inačice koju režijski potpisuje Rajko Grlić, ta će suvremena satira po prvi puta zaživjeti i na kazališnoj pozornici u adaptaciji i dramaturgiji Željke Udovičić Pleština, navodi se u najavi.

U priči, profesor Vjeko živi u središtu Zagreba s nepokretnim ocem Hrvojem, nekadašnjim ustaškim časnikom. Vjekin su užitak noćne šetnje kada luta gradom odjeven kao žena. Prilikom jedne od tih šetnji pretuče ga skupina mladića. U bolnici ga prepozna Maja, medicinska sestra koja živi u podrumu njegove zgrade, koja se od tada počinje brinuti za njega i njegovog oca. Zauzvrat Vjeko pomaže Majinu mužu, policajcu Anti, pripremiti ispit iz Ustava Republike Hrvatske.

Riječ je o hrabrom tekstu koji kroz nacionalne odnose (Hrvata i Srba) te kroz homofobne relacije (pitanje pozicije homoseksualaca u društvu) progovara o nekim temama koje ne možemo smatrati nadiđenima unutar postojeće svakodnevice kojoj svjedočimo, stoji, uz ostalo, u najavi kazališne predstave.

U toj 'priči o ljubavi i mržnji, o četvero vrlo različitih ljudi koje je sudbina iznenada učinila međusobno ovisnima' igraju Borko Perić, Nikša Butijer, Ana Maras Harmander, Matija Šakoronja, Vedran Mlikota i Damir Poljičak.