EPK 2020

[VIDEO/FOTO] Otvoreno 'Usijano more' - središnja izložba programa 'Dopolavoro'

20.08.2020 u 23:55

Bionic
Reading

Međunarodna skupna izložba 'Usijano more', središnja izložba programa 'Dopolavoro' u projektu Rijeka 2020 - Europska prijestolnica kulture, koja se bavi nevidljivim ekonomijama povezanima uz more, otvorena je u četvrtak u riječkom Exportu na Delti

Njemačka kustosica Inke Arns je, s naglaskom na nevidljive ekonomije i nove oblike rada povezane s morem, okupila radove petnaest svjetskih autora.

Oni se bave neuobičajenim i radikalnim pojavama, primjerice neobičnim Amazonovim trgovinama, poslovima čišćenja podataka koje korporacije dodjeljuju vanjskim tvrtkama, rudarenjem na velikim dubinama, podizanjem razine mora, skrivenim offshore oazama, mračnim carstvima amaterske pornografije, odnosno, kako je kazala Arns, 'morem rada'.

Na izložbi su predstavljeni nagrađivani i međunarodno priznati umjetnici i skupine: Aram Bartholl, Ursula Biemann, DISNOVATION.ORG, Jacob Hurwitz-Goodman, Daniel Keller, Steffen Köhn, Lawrence Lek, Rebecca Moss, Jenny Odell, Elisa Giardina Papa, Lisa Rave, Marie Reinert, Tabita Rezaire, RYBN, Sebastian Schmieg i Hito Steyerl.

Njemačku umjetnicu Hito Steyerl je časopis Art Review proglasio najutjecajnijom osobom u svijetu umjetnosti u 2017.

'Usijano more', kako je rečeno uoči izložbe, polazi od činjenice da je u geografskom smislu Europa pomorski kontinent, dok je more oduvijek suštinski oblikovalo njezin razvoj - sagleda li se odnos duljine obale prema ukupnoj površini kopna, Europa ima više kontakta s morem nego bilo koji drugi kontinent.

'Luka, kao i more, za Rijeku nisu samo mjesto utovara i istovara, dolazaka i odlazaka brodova. Luka je u srcu grada i simbolički važna za njegov identitet. Zato su more i novi oblici rada i ekonomija koji su vezani uz more iznimno važni i za Rijeku i za Europu', rekla je.

Izložbu, koja će biti otvorena do 31. listopada, organizirala je udruga Drugo more u suradnji s Goethe-Institutom Kroatien, a program su podržali Ministarstvo kulture RH i Odjel za kulturu Grada Rijeke.

Izložba 'Usijano more' prva je velika izložba u novouređenom prostoru Exporta, a otvaranje izložbe je, zbog epidemioloških mjera, održano ispred zgrade Exporta.

  • +23
Otvorenje izlozbe "Usijano more" programskog pravca Dopolavoro Rijeke - Europske prijestolnice kulture 2020. Izvor: Pixsell / Autor: Goran Kovačić/PIXSELL