KRIZA MALIH KNJIŽARA

Veselim karminama zatvorena pulska Castropola

09.03.2012 u 13:13

Bionic
Reading

Prigodnim programom pod nazivom 'Vesele karmine za Castropolu', nakon 21 godine rada, zatvorena je pulska knjižara Castropola

Vlasnica knjižare Magdalena Vodopija kazala je da je knjižara posljednjih sedam godina imala financijske poteškoće, no da ju je recesija dotukla te je prisiljena zatvoriti vrata.

U knjižari je organizirana i oproštajka pod nazivom 'Vesele karmine za Castropolu' na kojoj su se okupili brojni gosti i od knjižare se oprostili uz glazbu po odabiru Martije Ferlina.

'To ne znači da ćemo odustati od knjižarskog posla, već to doživljavamo kao zastanak neophodan da bi se stvorio novi model neovisne knjižare', rekla je vlasnica knjižare Magdalena Vodopija novinarima i suradnicima u prigodnom oproštajnom programu.

Dodala je da je udruga Sa(n)jam knjige u Istri Gradu Puli predala zahtjev da se prostor u središtu grada, u kojemu je do sada djelovala knjižara Castropola, ustupi toj udruzi kako Pula ne bi izgubila prostor za knjigu. Programi poput Sa(n)jam knjige u Istri i Pustolovni Monte Librić nastavili bi se u istom prostoru, dodala je Vodopija.

'Kriza u izdavaštvu poklopila se s općom krizom, a prva koja je stradala je, nažalost, knjiga', istaknula je Vodopija dodavši kako je upravo knjiga 'većini ljudi zadnja na listi stvari koje moraju kupiti'.

'Nama je trenutno prioritet održati čvrstim temelje Sajma, a padanje u daljnje dugove da bi se održala knjižara ne možemo si dozvoliti', zaključila je vlasnica knjižare i direktorica Sajma knjige u Istri Magdalena Vodopija.

Navodeći nekoliko ključnih problema zbog kojih privatne knjižare u Hrvatskoj ne mogu ili jedva mogu opstati istaknula je dominaciju knjižarskih lanaca nakladničkih kuća, prodaja na kioscima i internetu te preskup hladni pogon.