UMJETNOST&ASTRONOMIJA

Venera, Mars i Saturn s krova MSU-a

13.07.2010 u 16:06

Bionic
Reading

Poklonici umjetnosti i astronomije imat će priliku s krova Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu promatrati ljetno nebo uz stručno vodstvo i uživati u prigodnim programima 15. srpnja od 18 sati

U sklopu programa 'Venera, Mars i Saturn s krova MSU-a' posjetitelji će moći promatrati planete uz vodstvo Ante Radonića, voditelja planetarija Tehničkog muzeja iz Zagreba. Kako se bude spuštao mrak, posjetitelji će pomoću teleskopa promatrati Mjesec i čekati pojavu planeta i zvijezda. Prvo će se pojaviti Venera, nakon toga vidjet će se planeti Mars i Saturn. Program započinje u 20.30, a traje do 22.30 sati.

Edukativni 'svemirski' programi počinju i ranije. U sklopu programa 'U fokusu' od 18 sati moći će se razgledati 'Svemirski kolaži Antuna Motike'. Od 1958. godine hrvatski slikar Antun Motika zaokupljen je vijestima o istraživanju Svemira. Na njegovim slikama i crtežima pojavljuju se kozmički motivi, a jedna slika nosi naziv 'Sputnik' prema prvom lansiranom umjetnom satelitu. Istodobno na nacrtima za keramičke i staklene skulpture mogu se uočiti motivi letjelica i zvijezda. O takozvanim svemirskim kolažima govorit će kustosica Ivana Janković.

U 18.30 na rasporedu je 'Svemirski teatar Dunje Zupančič i Dragana Živadinova'. Teza o antigravitacijskoj umjetnosti kako su je razvili slovenski umjetnici Dragan Živadinov i Dunja Zupančič još 1995. godine zvučala je kao utopija, no 1999. godine Kozmokinetički kabinet kazališta Noordung izveo je Biomehanički Noordung u ruskoj letjelici za simulaciju bestežinskog stanja u kojem se treniraju kozmonauti u sklopu Centra za obuku Jurij Gagarin u Zvjezdanom gradu kod Moskve. Glumci su izveli predstavu pri nultoj gravitaciji u trajanju od jedne minute. Budući da je izvedena bez publike, snimljena je, a fotografije autori koriste za stvaranje likovno-kazališnih ambijenata. O njihovu radu govorit će viša kustosica Nada Beroš.

Dan posvećen astronomiji donosi i program 'Kad narastem, bit ću svemirski brod' za najmlađe posjetitelje koji će se održati u prostoru Školice, u prizemlju MSU-a, od 18 do 20 sati. Polaznici radionice 'Kad narastem, bit ću svemirski brod' prvo će istražiti temu svemirskih letjelica i letova na internetu, potom izabrati najzanimljivije primjere i otisnuti ih u Školici, dorađivati crtežom u tehnici flomastera u boji i na kraju u tehnici kolaža načiniti zajedničku sliku svemira. Po završetku radionice bit će postavljena prigodna izložba na krovu Muzeja.