'NAJGLASNIJA PREMIJERA'

Veliki uspjeh Olivera Frljića: Predstava kojom je digao Poljsku na noge proglašena događajem godine

25.01.2018 u 11:44

Bionic
Reading

Poljske dnevne novine Gazeta Wyborcza dodijelile su predstavi 'Kletva' redatelja Olivera Frljića nagradu Wdecha u kategoriji događaja godine. Predstava je nastala u produkciji Teatra Powszechny iz Varšave, premijeru je imala 18. veljače 2017., a podigla je mnogo prašine u katoličkim krugovima te je prozvana 'najglasnijom premijerom'

Predstava 'Kletva' inspirirana je istoimenom dramom poljskog književnika i slikara Stanisława Wyspiańskog. Do sada je ostvarila međunarodna gostovanja u Pragu i Berlinu. Kako stoji u obrazloženju nagrade, to je bila najglasnija premijera  godine, možda čak i u posljednjih trideset godina.

'Potresna, izvanredno napravljena predstava, koja je poput nezaustavljivog valjka ušla u poljsko kazalište, Varšavu i Poljsku. Hrvatski redatelj Oliver Frljić te glumci: Karolina Adamczyk, Klara Bielawka, Maria Robaszkiewicz, Barbara Wysocka, Julia Wyszyńska, Jacek Beler, Arkadiusz Brykalski, Michał Czachor, posegnuvši za Wyspiańskim kritički oštro bavili su se problemima poput zlostavljanja djece, porasta rasističkih strujanja te društvenim napetostima koje su prouzrokovali političari. Nagradu Wdecha dodijelili smo zbog snažnog stava o političkoj dominaciji katolicizma u Poljskoj, o mržnji prema strancima i ženama, ali i o snobizmu ljevičarske umjetnosti i naših kompleksa. Za političko kazalište koje pogađa u srž', zaključuje se u obrazloženju nagrade koju dodjeljuje poljski dnevni list Gazeta Wyborcza.

  • +7
Oliver Frljić - intervju za tportal Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Podsjetimo, prije godinu dana, a nakon premijere predstave 'Kletva' redatelja Olivera Frljića u varšavskom kazalištu Teatr Powszechny, uslijedile su burne reakcije poljske Katoličke crkve i konzervativne sredine. 'Kazalište je umjetnost, a satira legitiman način umjetničkog izražavanja i, kad vlast ne razumije satiru, to je prvi znak da društvo polako skreće prema autokratskom modelu upravljanja', kazao je Frljić u razgovoru za Hinu. 'To je ono što se nažalost događa u Poljskoj, u kojoj je jedna nesloboda zamijenjena drugom. Trenutno je u Poljskoj sporno sve što je kritično prema odnosu Crkve i države, a ta se predstava bavi upravo time. Mislim da je nedopustivo da država, sudstvo ili državni represivni aparat odlučuju što umjetnost jest a što umjetnost nije', rekao je tom prilikom Oliver Frljić.

Frljić je nedavno u Zagrebu u kazalištu Kerempuh imao premijeru predstave 'Šest likova traži autora', o kojoj možete čitati u kazališnoj kritici tportala, a uoči premijere s njim smo imali intervju koji je dostupan na OVOM LINKU.

  • +5
'Šest likova traži autora' u Kerempuhu Izvor: Kerempuh / Autor: Kerempuh