'DON JUAN' TEATRA ULYSSES

Veliki zavodnik na Malom Brijunu

20.07.2009 u 09:16

Bionic
Reading

Sve je spremno za premijeru Moliereovog 'Don Juana' u režiji Paola Magellija. Tportal je bio na jednoj od finalnih proba na Malom Brijunu

IZVEDBE

Nakon premijere 23. i 24. srpnja bit će još osam izvedbi 'Don Juana' na tvrđavi Minor na Malom Brijunu: 25, 26, 28, 29, 30. i 31. srpnja te 1. i 2. kolovoza 2009.

Kakav će biti Rakan Rushaidat u ulozi Don Juana, a Lucija Šerbedžija kao supruga najvećeg zavodnika, publika na tvrđavi Minor vidjet će 23. srpnja, za kad je najavljena ovogodišnja premijera Teatra Ulysses. Na intenzivne probe velika glumačka ekipa vođena režiserom Paolom Magellijem i dramaturginjom Željkom Udovičić svakog popodneva odlazi s Velikog na Mali Brijun, gdje često ostaju i do ponoći.

Radna atmosfera je bez imalo napetosti jer je Magelli pozavršavao svoje poslove, a mirnoći u toj izoliranoj glumačkoj zajednici pridonosi svakako njegov rad s glumcima koje dobro poznaje – s Ninom Violić to mu je peta predstava, a Ksenija Marinković nastupa u njegovom 'Zagrebačkom pentagramu'. U predstavi glumi i Miodrag Krivokapić, poznati glumac iz bivše Jugoslavije i član ekipe serije 'Vratit će se rode', koji je nakon brojnih nagovaranja napokon zaigrao na Brijunima.

Rakan Rushaidat, glumac teških uloga, i ovoj je pristupio krajnje ozbiljno, da citiramo kazališnu kritičarku Natašu Govedić, kao glumac bez 'senzacionalističke prepoznatljivosti'.

Ekipa predstave

Kostimograf predstave je Leo Kulaš, a scenograf Rene Gjurašin. Autor glazbe je Ljupčo Konstantinov, autor videa Ivan Marušić Klif, autor zvuka Davor Rocco, a svjetla Paolo Magelli. Glume: Rakan Rushaidat, Milan Pleština, Lucija Šerbedžija, Ksenija Marinković, Nikola Ivošević, Damir Poljičak, Miodrag Krivokapić, Ana Begić, Nina Violić, Borko Perić, Ivan Đuričić, Chris-Gerard Heyward i Ivana Mazurkijević, koja pjeva u predstavi.

U razgovoru s dramaturginjom predstave Željkom Udovičić doznali smo da je nanovo prevela Moliereov tekst te proširila ženski dio priče.

Mnogo su radili i na dijalektaloj prilagodbi komada.

Prema priči Nine Violić, koja suvereno psuje na istrijanskom, Magelli je u predstavu uveo niz od 40 lokalnih psovki – govornog blaga od Gervaisa do Francija Blaškovića.

Violić kao Riječanka te Borko Perić iz Pule s učenjem dijalekta nisu imali problema, dok je Ana Begić prošla detaljne jezične vježbe.

Što su glumci predstave rekli o radu na Brijunima, o Don Juanu, o režiseru Paolu Magelliju te kako se priča o velikom zavodniku uklapa u prostor mistične tvrđave Minor na Malom Brijunu, pogledajte u prilogu.