KOLEKCIONAR

Velika zbirka malih knjiga

18.04.2011 u 11:05

Bionic
Reading

Mađar Jozsef Tari već se gotovo tri desetljeća bavi sakuplja minijaturne knjige te je danas vlasnik najmanje književne zbirke na svijetu

Tari

u svojoj zbirci ima više od 4.500 minijaturnih knjiga uključujući i najmanju knjigu na svijetu, s promjerom korica od 2,9 puta 3,2 milimetra. Tarija je oduvijek zanimala pisana riječ, a 1972. godine počeo se baviti neobičnim hobijem koji predstavlja spoj dvoju njegovih strasti, čitanja i neobična dizajna.

Većina djela iz njegove zbirke čine djela na mađarskom jeziku, dok dio potječe iz SAD-a, Meksika, Kanade, Australije i Japana, prenosi odditycentral.com. Samo nekoliko knjiga nabavio je u susjedstvu Mađarske. Djela iz mini zbirke tematski su vrlo raznolika. Među njima možemo pronaći književne klasike, religiozne knjige, knjige o sportu i glazbi, no svima im je zajedničko da su manja od 76 milimetara.

Osim bogate zbirke mini knjiga, Jozsef Tari sakuplja i minijaturne novine, no zasad broji samo petnaest primjeraka formata manjeg od 19 puta 26 milimetara.