SURF ART

Velika retrospektiva Joana Miróa u Tate Modernu

13.04.2011 u 15:51

Bionic
Reading

Nakon više od 50 godina, u Londonu se održava velika retrospektiva Joana Miróa koja u galeriji Tate Modern okuplja neka od najpoznatijih djela tog španjolskog slikara

Stvaralaštvo jednog od najpoznatijih slikara 20. stoljeća obilježeno je bogatstvom stilova, a izložba u londonskoj galeriji Tate Modern posjetiteljima će pružit priliku da kronološki poprate njegov razvoj.

S više od 150 slika, skulptura i printeva koje je Miró stvarao u svojoj više od 60 godina dugoj karijeri, izložba je zaslužila naziv jednog od najznačajnijih kulturnih događaja 2011. Iako široj javnosti poznat prije svega kao umjetnik intenzivnih boja i energičnih kontrasta, u Miróovim radovima do izražaja dolazi i njegov politički angažman.

Slikar rođen u Barceloni 1893. djelima je svjedočio jednome od najturbulentnijih perioda europske povijesti; Drugom svjetskom ratu, španjolskom građanskom ratu i Francovoj diktaturi.

Živeći u Barceloni tijekom Francove diktature u Španjolskoj Miró je postao simbolom kozmopolitskog pogleda i međunarodne kulture, a njegove apstraktne slike kasnih šezdesetih i sedamdesetih godina, simbol otpora režimu.

Često nazivan ocem apstraktnog ekspresionizma i tvorcem vlastita nadrealna jezika simbola, Miró je širom svijeta cijenjen zbog bogatstva boja, dubine i bogate imaginacije.

Izložba u Londonu bit će otvorena do 11. rujna. Neke od Miróovih radova pogledajte na internetskim stranicama.