KUPNJA DESETLJEĆA

Velazquez prodan za 4,5 milijuna eura

09.12.2011 u 14:10

Bionic
Reading

Ulje na platnu španjolskog slikara Diega Velazqueza slučajno otkriveno u Oxfordu 2010. prodano je na dražbi u aukcijskoj kući Bonhams u Londonu za 3 milijuna funta (4,3 milijuna eura), piše britanski BBC.

Neuokvireni portret starijeg muškarca pripadao je zbirci iz ostavštine britanskog umjetnika 19. stoljeća Matthewa Sheppersona. Slučajno je otkriven u kolovozu 2010. u aukcijskoj kući Bonhams u Oxfordu, kamo je donijet radi prodaje. Bonhamsovi su stručnjaci odmah posumnjali da je riječ o radu glavnog slikara na dvoru kralja Filipa IV. Diega Rodrigueza de Silve y Velazqueza (1599.-1660.), najpoznatijeg po portretima španjolske kraljevske obitelji.

Tehnička analiza i rentgenska provjera pokazali su da je riječ o autentičnom Velazquezu.

Riječ je o jednom od 100 postojećih djela toga seviljskog umjetnika, od čega ih je tek nekoliko u rukama privatnih kolekcionara.

Sliku dimenzija 47 x 39 centimetara nepoznatog muškarca u crnoj tunici s bijelim ovratnikom kupila je Galerija likovnih umjetnosti Alfred Bader iz Milwaukeeja u SAD-u (Alfred Bader Fine Arts), čiji je potpredsjednik David Bader bio prisutan na dražbi. Njegov agent Otto Naumann izjavio je kako je ta akvizicija za galeriju, koja platno namjerava preprodati, "kupnja desetljeća", te je ocijenio da je "jeftino prošla".