VUKOVAR FILM FESTIVAL

Večeras su na repertoaru novi film Fatiha Akina, dokumentarci za prste polizati i pobjednik Berlina

07.07.2019 u 10:46

Bionic
Reading

Posljednje, 4. večeri 13. Vukovar Film Festivala posjetitelje očekuje pregršt filmskih poslastica, nakon čega će uslijediti i svečano zatvaranje festivala. Organizatori napominju kako su zbog najavljenog lošeg vremena sve filmske projekcije i završna svečanost premještene s vanjskih lokacija u Hrvatski dom Vukovar i CineStar

Posljednjeg dana festivala pripremili smo novu dozu kvalitetnih, hvaljenih i nagrađivanih filmova za naše posjetitelje u Vukovaru. U prvom redu tu je novi film Fatiha Akina, 'Zlatna rukavica' koji je premijerno prikazan na ovogodišnjem festivalu u Berlinu. Akin se nakon dvije godine vraća u Vukovar – 2017. godine pobijedio je s remek-djelom 'Iz ništavila' koji se upravo danas prikazuje u kategoriji retrospektive vukovarskih pobjednika u kinu Borovo od 15:00 sati.

Film za istaknuti svakako je 'Sinonimi' koji je na rasporedu večeras od 21:15 sati. Zbog najavljenog lošeg vremena projekciju filma prebacujemo s perivoja dvorca Eltz u CineStar Vukovar, u dvoranu 1. Riječ je o osvajaču Zlatnog medvjeda u režiji Nadava Lapida koji je osim glavne nagrade na Berlinaleu također osvojio i nagradu FIPRESCI.

Zbog potencijalne kiše također smo, iz preventivnih razloga, svečanost zatvaranja s terase Agencije za vodne putove premjestili u dvoranu u Hrvatskom domu Vukovar. Tamo će se večeras od 21:00 sati, osim projekcija kratkog igranog filma 'Dok je trajao Roland Garros' redateljice Snježane Tribuson i mađarske hit komedije 'Potpuni stranci' također dodijeliti i nagrade ovogodišnjeg filmskog festivala u Vukovaru – za najbolji dugometražni film, najbolji kratki i dokumentarni film, nagrada za posebno priznanje, nagrada za životno djelo te nagrada Krsto Papić za poseban doprinos hrvatskoj kinematografiji.

'Potpuni stranci', mađarska komedija koju prikazujemo na svečanosti zatvaranja jedan je od najvećih mađarskih kino hitova svih vremena, a svakako se radi i o najgledanijoj komediji koju smo ikada imali prilike prikazati u sklopu našeg festivala u ovih sretnih, trinaest godina. Svakako pozivamo sve koji mogu i žele da nam se pridruže, jer se radi uistinu o filmu za široku publiku koja će svima izmamiti široki osmijeh na licima.

Na najatraktivnijoj lokaciji – Magenta 1 Vukovar Waterbus – prikazivat će se još jedan dokumentarni dragulj, 'Maria by Callas' o poznatoj opernoj pjevačici. U konkurenciji dokumentaraca u CineStaru publika će moći od 18:15 sati pogledati fantastičan 'skejterski' dokumentarac 'Kralj skateboardinga', a od 19:30 sati prikazujemo i hrvatski dokumentarac 'Polarni san' o prvom Hrvatu koji je pješice stigao od ruba Antarktike do Južnog pola.