VELIKI AUTOR

Večeras se filmom 'Pasja ljubav' otvara restrospektiva Alejandra Gonzáleza Iñárritua u kinu Tuškanac

25.10.2021 u 09:37

Bionic
Reading

Pod nazivom 'Svijet slučajnosti Alejandra Gonzáleza Iñárritua' do 30. listopada prikazat će se šest filmova - uz film otvaranja Pasja ljubav iz 2000., tu su još Birdman (2014), Povratnik (2015), Babel (2006), Biutiful (2010) i 21 gram (2003).

Filmom 'Pasja ljubav' otvara se večeras u zagrebačkom kinu Tuškanac retrospektiva meksičkog autora, redatelja, scenarista i producenta Alejandra Gonzáleza Iñárritua.

Pod nazivom 'Svijet slučajnosti Alejandra Gonzáleza Iñárritua' do 30. listopada prikazat će se šest filmova - uz film otvaranja Pasja ljubav iz 2000., tu su još Birdman (2014), Povratnik (2015), Babel (2006), Biutiful (2010) i 21 gram (2003).

Autorov dugometražni prvijenac 'Pasja ljubav' njegov je prvi međunarodno zapaženi film. Ostvaren u suradnji sa scenaristom Guillermom Arriagom, film se temelji na tri paralelna fabularna niza povezana motivima pasa i vjernosti odnosno nevjere te fatalnim momentom slučajnosti.

Iz Tuškanca podsjećaju kako zahvaljujući uspjehu tog filma svoje svjetske karijere nisu pokrenuli samo Iñárritu i Arriaga, nego i glumac Gael García Bernal.

U utorak slijedi Oscarima nagrađena drama i crna komedija Birdman kojom se Iñarritu vratio u okrilje američke kinematografije i polučio najveći uspjeh dotadašnje karijere.

Kako se ističe u najavi, riječ je o fascinantnoj cjelini s virtuozno fluidnom, tehnički ekstremno zahtjevnom režijom te izuzetno intrigantnom pričom s nizom potentnih likova ostvarenih sjajnim glumačkim izvedbama Michaela Keatona, Edwarda Nortona, Emme Stone.

Film Povratnik, koji se prikazuje u srijedu, najskuplji je autorov projekt iz kojega se najviše pamti uloga Leonarda DiCaprija koja mu je osigurala prvog Oscara za glavnu mušku ulogu.

Izvor: Društvene mreže

Iñarritu ga je, pak, dobio za najbolju režiju, a direktor fotografije Emmanuel Lubezki je osvojio svog trećeg Oscara zaredom (nakon Gravitacije i Birdmana) za najbolju fotografiju, što nikad prije nijednom snimatelju nije uspjelo.

Treća i posljednja autorska suradnja Iñarritua i Arriage bio je film Babel koji se sastoji od četiri međusobno prepletene priče. Sam naslov upućuje na biblijsku Babilonsku kulu s pomiješanim jezicima i nemogućnošću komunikacije, o čemu film i govori, izmještajući pouku u suvremeni globalni svjetski kontekst.

Izvor: Društvene mreže

Film je dobio, među ostalim i Zlatni globus za najbolji film te nagradu za režiju u Cannesu.

Psihološka drama Biutiful s Javierom Bardemom u glavnoj ulozi, na programu u petak, redateljev je prvi potpuno samostalni autorski projekt nakon prekida suradnje s Arriagom.

Kako se napominje u najavi, najveći otklon u odnosu na dotadašnje radove napravio je odustajanjem od složene naracije s više fabularnih nizova, odlučivši se za integralnu linearnu priču.

Film je premijerno prikazan u Cannesu gdje je Bardem dobio nagradu za najboljeg glumca.

Retrospektiva završava u subotu nagrađivanom dramom 21 gram, s tri zasebne priče čije protagoniste povezuje kobna prometna nesreća.

U njoj su, dodaje se, Iñarritu i Arriage pokazali da njihova kreativna lucidnost i uspjeh prvijenca nije plod slučajnosti, nego da je riječ o ambicioznim autorima sklonima traganju za proširenjem svojih autorsko-izvedbenih granica.