teatar ITD

'Važnije polovice' - predstava koja se odvija u kafiću i obraća generaciji milenijalaca

19.11.2019 u 08:52

Bionic
Reading

Nova premijera Teatra &TD bit će, u srijedu 27. studenoga, duo drama o milenijalcima 'Važnije polovice' autorica Beatrice Kurbel i Mirne Rustemović, u režiji Paole Slavice

Kako se ističe u najavi, 'Važnije polovice' rezultat su rada u kojem su autorice Beatrica Kurbel i Mirna Rustemović, spajajući ugodno s korisnim, uz druženje, bilježile crtice iz svojih života kroz prozne fragmente i osobnu prepisku u inboxu.

'Dodajući fikciji dokumentarističke elemente, izgradile su dva ženska lika, dvije pripadnice široko obuhvatne generacije popularno nazvane 'milenijalci'. Mjesto radnje su naravno prirodna staništa svih nas – kafići, i to srijedama, na polovici tjedna', stoji u najavi.

Gdje se skriva recept za sigurnu egzistenciju u moru honorarnih i poslova na određeno? Kako sretno ili barem bezbolnije živjeti čak dvije stvarnosti: fizičku i virtualnu? Što je uspjeh, a što preživljavanje? Koje ljubavne veze imaju potencijal za nešto ozbiljnije od par mjeseci ili godina ležernog nalaženja? Kada i da li uopće imati djecu, obitelj i išta stalnije u džungli (ne)mogućnosti? Jesmo li hrabriji i uporniji od nekih prijašnjih generacija ili smo samo razmaženi i izgubljeni?

'Svakodnevica nam je rascjepkana na virtualne profile, izvješća o stanju računa na mailu, stalna uspoređivanja s prijateljima i kolegama, male i grandiozne planove koji se stvaraju i brišu brzinom fejsbučnih statusa, uzdisanja između ugode i anksioznosti i stalna propitivanja nas samih i svih koji nas okružuju', dodaje se u najavi.

Generacijom milenijalaca predstava 'Važnije polovice' bavi se obraćajući se izravno njezinim pripadnicima, a na scenu je donose višestruko nagrađivana Judita Frankovic Brdar i mlada glumica Paola Slavica, kojoj je to ujedno i prva režija kazališne predstave.

Dizajn i scenografiju potpisuje Luka Borčić. Predstava je nastala u suradnji nezavisne umjetničke organizacije Teatar Mašina igre i Teatra &TD.