AMBICIOZNA NOVA SEZONA

Varaždinski HNK sprema 13 premijera: od Sofokla i 'Grofice Marice' do Poea i Pavličića

13.09.2018 u 14:36

Bionic
Reading

Varaždinsko Hrvatsko narodno kazalište (HNK) u novoj će sezoni izvesti trinaest premijernih naslova, od klasičnog Sofoklova 'Filokteta' do kultne operete 'Grofica Marica', najavljeno je u četvrtak na konferenciji za novinare u Klubu Europa media varaždinskog kazališta

Umjetnički savjetnik u varaždinskom kazalištu Ozren Prohić najavio je ambicioznu sezonu koja počinje s 'Filoktetom' u njegovoj režiji, hrvatskom praizvedbom 'Luđaka i opatice' Stanislawa Ignacyja Witkiewitcza u režiji Jasmina Novljakovića te 'Trojicom u Trnju' Pavla Pavličića u režiji Ksenije Krčar.

Ove će godine premijerno biti izvedene predstave nastale u koprodukciji – mjuzikl 'Glazba srca mog' Ivana Josipa Skendera u suradnji s Glazbenom školom Varaždin koja slavi 190. godišnjicu te plesna predstava 'Patka, smrt i tulipan' u koprodukciji s Umjetničkom organizacijom VRUM.

U idućoj godini premijerno će biti izvedene predstave 'Terminus' Marka O'Rowea, 'Tramvaj zvan čežnja' Tennesseeja Williamsa, 'Gume' Davora Špišića, 'Snijeg' Vedrane Vrhovnik te predstava 'Horor diptih' po djelima Edgara Allana Poea koja će se izvoditi u atriju varaždinskoga Starog grada. Na repertoaru će biti i dvije koprodukcijske predstave - 'Zaljubljeni Shakespeare' u suradnji sa zagrebačkom Komedijom i češkim kazalištem iz Brna te kultna opereta 'Grofica Marica' Emericha Kalmana u suradnji sa zagrebačkom Komedijom.

'Vrhunac sezone su 'Čini barona Tamburlana', kajkavski tekst iz 18. stoljeća, iznimno zanimljiv, aktualan i ozbiljan klasik u režiji Krešimira Dolenčića. To je jedan od najboljih dopreporodnih tekstova u Hrvatskoj. A kako se radnja događa u Ragusi, dogovaramo da predstavu na kajkavskom odvedemo na Dubrovačke ljetne igre', rekao je Prohić o predstavi čija je premijera najavljena za veljaču 2019.

Zamjenica gradonačelnika Varaždina Sandra Malenica istaknula je da se povećava izdvajanje za programske aktivnosti varaždinskog HNK.

'Prošle godine zatekli smo stanje od nekakvih 200.000 kuna za program. To je mizerna svota. Već sljedeće godine ići će prijedlog proračuna sa 650.000 kuna samo za program. To nije izmišljen novac. Radi se o stabilizaciji i racionalizaciji ne samo kazališta nego općenito naših ustanova u kulturi u Varaždinu', kazala je zamjenica gradonačelnika koja se nada da će taj trend pratiti i Ministarstvo kulture.

'Naše ustanove u kulturi od Ministarstva za program dobivaju oko 1,8 milijuna kuna, što je dvostruko manje od nekih manifestacija u nekim drugim dijelovima zemlje', dodala je Malenica.

  • +11
Gradonačelnik Ivan Čeho u obilasku gradlišta u varaždinskom HNK Izvor: Pixsell / Autor: Damir Spehar/PIXSELL

Varaždinsko kazalište novu će sezonu dočekati s obnovljenom Velikom koncertnom dvoranom koja je počela 2013. godine.

'Velika koncertna dvorana intenzivnije se obnavljala zadnjih osam mjeseci uz pomoć sredstava Ministarstva kulture i Grada Varaždina. Koštala je oko 1,2 milijuna kuna. Nije obnovljena zadnjih 70 godina i mislim da je ovo velik pomak do kojeg smo došli u cijeloj obnovi kazališta', kazala je intendantica Jasna Jakovljević.

Dodala je da je zahvaljujući financijskoj pomoći Grada Varaždina postavljena i lift-platforma koja će omogućiti da osobe s invaliditetom i slabije pokretne osobe posjećuju događanja u Velikoj koncertnoj dvorani na prvom katu kazališta.

Otvorenje Velike koncertne dvorane najavljeno je za 7. listopada kada će od 10 sati posjetitelji moći razgledati novoobnovljeni prostor uz program mladih varaždinskih glazbenika, a službeno će otvorenje biti u 19 sati, prvim koncertom u novoj glazbenoj sezoni Varaždinskog komornog orkestra.