e nakon osnutka

Varaždinska knjižnica seli se u vlastiti prostor

15.01.2021 u 13:02

Bionic
Reading

Pune 183 godine nakon osnutka varaždinska Gradska knjižnica i čitaonica 'Metel Ožegović' preselit će se u vlastiti prostor u preuređenoj palači Ritz na Franjevačkom trgu u Varaždinu

Ugovor o korištenju i upravljanju nekretninom potpisan je u petak, 15. siječnja, na dan kada je na poticaj Metela Ožegovića 1838. godine osnovana, kao prva u Hrvatskoj, narodna ilirska čitaonica u Varaždinu.

Grad Varaždin zgradu je kupio za 11,4 milijuna kuna, a u njezinu je adaptaciju i opremanje uloženo 15 milijuna kuna, od čega su 4,2 milijuna kuna sredstva Ministarstva kulture i medija. Na prostoru od dvije tisuće kvadratnih metara, knjižnica će biti opremljena funkcionalnim regalima u skladišnom prostoru, studijskom čitaonicom, dvoranom za prezentacije, opremom za samoposudbu, opremom za slabovidne te za osobe s poteškoćama u kretanju.

Ugovor su potpisali ravnatelj Knjižnice Mario Šoštarić i varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok koji nije skrivao zadovoljstvo i ponos što će gradska knjižnica nakon toliko godina biti u svom prostoru.

"Ovaj kulturno-povijesni spomenik, jednu od najljepših zgrada u Varaždinu i stilski najvažnijih jer u sebi čuva i sve stilove gradnje, svu arhitekturu i bogatu povijest grada, pretvoriti ne samo u suvremenu knjižnicu, nego multimedijski centar, mislim da može biti na ponos svima Varaždincima", rekao je Čehok.

Objasnio je i za što će se iskoristiti dosadašnji prostor u kojem je bila knjižnica.

"U razgovorima smo s kolekcionarom Malogorskim da se to pretvori u galeriju Malogorski-Rabuzin koju Grad Varaždin ima. Već 20 godina ju nismo uspjeli smjestiti, a sad ćemo i to napraviti", kazao je Čehok.

Preseljenje knjižnice počet će u ponedjeljak, 18. siječnja, najavio je ravnatelj Šoštarić.

"Seli se arhivska građa i novine iz Vile Bedeković. Nakon toga sele se časopisi i zavičajna zbirka i oprema se jedno priručno spremište", rekao je Šoštarić dodavši da će na preseljenju raditi stručni djelatnici knjižnice, a pomoći će članovi Udruge veterana 7. gardijske brigade Puma i Javna vatrogasna postrojba Grada Varaždina.

"Do kraja ožujka knjižnica mora biti preseljena, a selimo 240.000 knjiga. Tijekom drugog mjeseca knjižnica će biti otvorena u jednoj smjeni tako da naši studenti, maturanti, mogu dobiti svu građu koju im je potrebna za završetak školovanja", kazao je Šoštarić.

U podrumu palače Ritz bit će prezentirane vrijedne zbirke knjižnice, među njima i ilirska te zbirka Gustava Krkleca na čijem stolu je i potpisan ugovor, kao i zbirke Marijana Zubera i Zvonka Milkovića. Posjetitelji će moći vidjeti i niz zanimljivosti poput originalnog poziva Metela Ožegovića te razglednice Ernesta Hemingwaya poslane Gustavu Krklecu.

Službeno otvorenje knjižnice očekuje se krajem ožujka.