SLIKA IZ RANOG RAZDOBLJA

Van Gogh na aukciji u Parizu prvi put poslije dvadeset godina

29.03.2018 u 12:33

Bionic
Reading

Slika nizozemskog majstora slikarstva Vincenta van Gogha bit će na aukcijskoj prodaji u Parizu ovoga lipnja, prvi put u posljednjih 20 godina, saopćila je aukcijska kuća Artcurial i dodala da je djelo procjenjeno između tri i pet milijuna eura

'Prodaja slike predstavlja poseban dogadjaj jer je sve manje djela van Gogha na aukcijskim prodajama širom svijeta', izjavio je predstavnik aukcijske kuće Bruno Jaubert i dodao da je djelo 'Žene koje krpaju mreže na dinama' naslikano 1882. godine u blizini Haaga. Van Gogh je imao 29 i počeo je slikati samo dvije godine ranije.

Jaubert je rekao da to djelo iz njegovog ranog razdoblja ima sve karakteristike kasnijeg slikanja slavnog postimpresioniste, a to su pejzaži sa zemljom koja zauzima glavno mjesto na slici.

Djelo je u vlasništvu europskog kolekcionara čije ime nije otkriveno, a neko je vrijeme bila i na posudbi u Muzeju van Gogh u Amsterdamu. Na prodaju u lipnju ide s nekoliko djela van Goghovog prijatelja Paula Gaugina, a dotad će biti izložena u Artcurialu.