mladi i književnost

V.B.Z objavio uži izbor književne nagrade za mlade do 18 godina, na natječaj im je pristiglo čak osamdeset kratkih priča

08.02.2022 u 15:44

Bionic
Reading

Žiri nije mogao izabrati samo 10 priča koje su zaslužile ući u finale jer se, javljaju nam, njih 15 istaknulo kvalitetom i maštovitošću

Inspirirani knjigom autorice Linn Skåber i ilustratorice Lise Aisato "Mladima", koju je V.B.Z objavio u biblioteci Na margini pod pokroviteljstvom programa Kreativna Europa Europske unije, u prosincu 2021. godine taj je izdavač odlučio pokrenuti literarni natječaj za mlade do 18 godina pod naslovom "Sve je lako kad si mlad?"

Na natječaj su, javljaju nam iz V.B.Z-a, pristigle čak 83 sjajne priče u kojima su mladi pisali o svojim željama i strahovima, temama koje ih zanimaju i zabavljaju, muče i vesele. Žiri u sastavu urednica Sandra Ukalović, prevoditeljica i stručna suradnica V.B.Z-a Nikolina Dadić, voditeljica društvenih mreža V.B.Z-a Vedrana Bibić, urednica dječjih knjiga Aleksandra Stella Škec i urednica Koraljka Penavin (predsjednica žirija) nije mogao izabrati samo 10 priča koje su zaslužile ući u finale, jer se njih 15 istaknulo kvalitetom i maštovitošću pa se V.B.Z odlučio za 15 finalistkinja i finalista. Abecednim redom, to su:

Ana Budimir, U iščekivanju boljih vremena

Anđela Zrnić, Sve je lako kad si mlad?

Ariana Marinović, Sve je lako kad si mlad

Fabijan Vođinac, Nježno klupko jednog djetinjstva…

Ines Aužina, Sve je lako kad si mlad

Ivano Horvatin, Život u hologramu

Ivica Lebeda, Izgubljeni zapis

Lara Vidušek, Krila

Marina Gvozdenović, Zelena vrata

Maša Boban, Sve je lako kad si mlad

Matija Bruna Brčić, Sve je lako kad si mlad

Ramona Bilić, Kritika kršćanstva

Roko Juretić, Šoping groznica

Tara Pia Zekić, Muke po posljednjem tjednu 1. polugodišta školske godine 2021./2022.

Tonija Zlatoper, Sramota

Tri najbolje priče V.B.Z će objaviti u utorak, 22. veljače na svečanom proglašenju u njihovoj knjižari u Zagrebu.

Biblioteka "Na margini" jedinstveni je trogodišnji projekt izdavačke kuće V.B.Z. pod pokroviteljstvom programa Kreativna Europa Europske unije. Projekt je stvoren kako bi se hrvatske čitatelje upoznalo s nekim od vrhunskim djela europskih književnosti koja otvaraju teme o problemima s kojima se suočavaju marginalizirane društvene skupine i istodobno promovirala hrvatska književnost na stranim jezicima. Projekt obuhvaća objavljivanje, promociju i distribuciju 30 visokokvalitetnih književnih djela, najvećim dijelom manje zastupljenih književnih vrsta (grafički roman, poezija, dječja književnost i kratke priče). Moto biblioteke je: "Prepoznaj sebe u njemu i njoj koji nisu poput tebe i mene" (Carlos Fuentes).