OD 6. DO 13. PROSINCA

Covid-19 i ljudska prava pacijenata, radikalizacija u Hrvatskoj, položaj žena u Crkvi: Provjerite što donosi 18. HRFF

02.12.2020 u 13:00

Bionic
Reading

Osamnaesto izdanje Human Rights Film Festivala (HRFF), koji će se održati od 6. do 13. prosinca na www.kinoeuropa.hr s petnaest filmova koji će se moći pogledati besplatno, donosi i bogati popratni program na Facebook stranici festivala.

Putem razgovora i dodatnih filmskih projekcija popratni program bavit će se različitim ljudskopravaškim temama, a odvijat će se svakodnevno po unaprijed postavljenoj satnici, te će se svi zainteresirani moći uključiti u sam program ili ga pogledati nakon što je završio.

Premda se 18. HRFF ne odvija ni u kakvom fizičkom prostoru, u nedjelju, 6. prosinca, službeno će se otvoriti online ceremonijom, kada će se najaviti osmodnevni program i označiti početak neprekidnih filmskih projekcija.

Popratni program počinje u ponedjeljak, 7. prosinca, s temom '(Ne)ravnopravnost žena u kršćanskim denominacijama' u okviru koje će se razgovarati koliko Crkva može biti autentična ako uloge žena u Crkvi tumači kroz patrijarhalnu tradiciju, koliko je reprezentativna ako ženama koje čine 50 posto Crkve ne omogućavaju sudjelovanje u procesima donošenja odluka te što kažu ženski glasovi u Crkvama.

U 19 sati uslijedit će film 'Ovo je moje vrijeme' Scotta Kirschenbauma koji osvještava porođaj kao feministički, osnažujući i revolucionarni događaj nakon čega će se upriličiti diskusija udruge Roda.

Dan kasnije na interaktivnoj radionici će se govoriti na teme mentalnog zdravlja, potom će se usporediti reproduktivna prava u Poljskoj i Hrvatskoj i govoriti o važnosti prava na pobačaj, a u u suradnji s Revijom malih književnosti predstavit će se 'Antologija pisaca Polarnoga kruga' i prikazati dokumentarni film 'Borba za Grenland' koji na primjeru najvećeg otoka na svijetu prikazuje suvremena trenja čekića ekološke krize i nakovnja kolonizacije, najavljuju s festivala.

Covid-19 i ljudska prava pacijenata

U sklopu Godišnje konferencije o ljudskim pravima, tribina Kuće ljudskih prava 'Utjecaj epidemije COVID-19 na ljudska prava u Hrvatskoj' u srijedu će se baviti utjecajem epidemije na ljudska prava pacijenata i pristup zdravstvenoj zaštiti.

Govorit će se o Wikipediji i Wikimediji za ljudska prava te će se revidirati postojeći sadržaji i nadopuniti baza člancima iz različitih područja s naglaskom na ljudska prava, dok će stručnjakinje iz područja rodno uvjetovanog nasilja nad ženama govoriti o nužnosti implementacije Konvencije Vijeća Europe o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji.

Za četvrtak je najavljena rasprava o 'solidarnom kao novo normalnom', prikazati dokumentarni film 'Svoje' Miroslava Sikavice o tri mlade Romkinje koje su unatoč preprekama uže zajednice i šireg društva slijedile svoj put te ostvarile zacrtane ciljeve, a u razgovoru o filmu sudjelovat će redatelj i protagonistice.

Tribina o radikalizaciji u Hrvatskoj

Održat će se i tribina 'Radikalizacija u RH? Odakle dolazi? Kako reagiramo?', te masterclass rumunjskog redatelja Alexandera Nanaua i projekcija njegovog nagrađivanog dokumentarnog filma 'Kolektiv' koji rasvjetljava slučaj požara u noćnom klubu Colectiv u Bukureštu u kojem je smrtno stradalo 27, a ozlijeđeno je još 180 ljudi.

'U idućim danima izbili su prosvjedi koji su na kraju srušili tadašnju socijaldemokratsku vladu, a redatelj je prateći nekoliko ključnih figura razotkrivao mračno lice korupcije koja nagriza njegovu zemlju', napominje se.

Europski parlament od 1988. godine dodjeljuje nagradu Saharov za slobodu mišljenja, a ove godine dobila ju je Demokratska oporba u Bjelorusiji. Tim povodom će u programu uživo, koji moderira novinar Dragan Nikolić, sudjelovati glavna oporbena kandidatkinja na predsjedničkim izborima Svetlana Tihanovskaja, Vasiĺ Sankovič, izvršni direktor Human Rights House Belarus (u egzilu u Viniusu), potpredsjednica Pododbora za ljudska prava EP-a Hannah Neumann te novinarka Hanna Liubakova.

Putem platforme www.kinoeuropa.hr filmovi će se prikazivati bez naknade i bez posebnog dnevnog rasporeda, cijelo vrijeme trajanja HRFF-a, a iz programa se ističu najnoviji radovi Lava Diaza, Johna Gianvita, Frederika Gerttena, Ivana Ramljaka i Mladena Kovačevića.

Filmovi iz glavnog programa 18. HRFF-a

★ Genus Pan / Lahi, Hayop, r. Lav Diaz, 2020, 157’ / igrani
★ Korporativna odgovornost / Responsabilidad empresarial, r. Jonathan Perel, 2020, 68’ / dokumentarni
★ Sretan Božić, Yiwu / Merry Christmas, Yiwu, r. Mladen Kovačević, 2020, 90′ / dokumentarni
★ Njen socijalistički osmijeh / Her Socialist Smile, r. John Gianvito, 2020, 93′ / dokumentarni
★ Izbačeni / Push, r. Fredrik Gertten, 2019, 92′ / dokumentarni
★ Razlog zbog kojeg skačem / The Reason I Jump, r. Jerry Rothwell, 2020, 82′ / dokumentarni
★ Nikad rijetko ponekad uvijek / Never Rarely Sometimes Always, r. Eliza Hittman, 2020, 101′ / igrani / posebna kino projekcija proljeće 2021.
★ Notturno, r. Gianfranco Rosi, 2020, 100′ / dokumentarni
★ Mala djevojčica / Petite fille, r. Sebastien Lifshitz, 2020, 85′ / dokumentarni
★ Groznica / A febre, r. Maya Da-Rin, 2019, 89′ / igrani
★ Futur treći / Futur drei, r. Faraz Shariat, 2020, 92′ / igrani
★ Ljubav s preprekama / Love with Obstacles, r. Dora García, 2020, 60′ / eksperimentalni
★ O jednoj mladosti, r. Ivan Ramljak, 2020, 78′ / dokumentarni
★ Domovine, r. Jelena Maksimović, 2020, 63’ / igrano-dokumentarni
★ Tesaurus, r. Marko Grba Singh, 2020, 27′ / eksperimentalni

Selektor 18. HRFF-a, Petar Milat rekao je kako, 'za razliku od onih koji će izazvani trenutnim stanjem nesigurnosti širiti paniku i sijati strah, putem festivalskog programa žele istaknuti sve one prečesto marginalizirane prakse skrbi, solidarnosti, prijateljstva i ljubavi koje su izašle na vidjelo i izborile svoje pravo javnosti u ovo konfuzno i tmurno doba'.

Zato je fokus ovogodišnjeg izdanja HRFF-a usmjeren upravo na takve prakse ili pitanja, bilo da se radi o životu transseksualne populacije, ženskim pravima ili pravima osoba s invaliditetom.