U ZADNJI ČAS

Usvojen program Splitskog ljeta

16.05.2011 u 14:40

Bionic
Reading

Iako kasnije no prijašnjih godina, financijski i programski plan 57. splitskog ljeta usvojen je na sjednici pod predsjedanjem ministra kulture Jasena Mesića

U opernom programu izdvajaju se premijera opere 'La Gioconda' A. Ponchiellija u režiji O. Prohića, a pod dirigentskom palicom N. Bareze, te 'Gala koncert opernih arija', što će se održati na splitskim Prokurativama.

U Vrlici će tradicionalno biti izvedena opera 'Ero s onog svijeta' J. Gotovca.

Festival će i ove godine obilježiti bogat koncertni program: koncerti Jazz Mate Matišić trija i Stochelo Rosemberga, Hrvatskog nacionalnog mandolinskog i gitarskog orkestra, Ciuorlonis kvarteta iz Litve, Splitskog gudačkog kvarteta, Orkestra HNK Split sa solistima Kemalom Gekićem i Krešimirom Lazarom, Zagrebačkog puhačkog kvarteta sa solistom Simonom Trpčevskim, gitarski recital Srđana Bulata te koncert Muttis Kinder.

U dramskom programu ističu se premijere Euripidove 'Hekube' u režiji F. Alexa i 'Satis sunt mihi pauci' u režiji J.M. Bruyerea te repriza prošlogodišnje produkcije 'Smij i suze starog Splita' I. Kovačića u režiji G. Golovka. Bogat program dramskih gostovanja upotpunit će gostovanje predstave 'Revizor' Dubrovačkih ljetnih igara (koprodukcija sa Zagrebačkim kazalištem mladih) u režiji J. Lorencija, kao primjer uspješne suradnje hrvatskih nacionalnih festivala.

Iz baletnog programa izdvaja se premijera 'Grka Zorbe' Mikisa Teodorakisa u koreografiji I. Herzoga, koja će također biti izvedena na splitskim Prokurativama.

Program Festivala obogatit će raznoliki izložbeni i filmski sadržaji.

Ministarstvo kulture RH će za financiranje programa Splitskog ljeta u 2011. godini osigurati sredstva u iznosu od 1.600.000 kuna, Grad u iznosu od 1.300.000 kuna, a Županija u iznosu od 400.000 kuna.

Festivalsko vijeće jednoglasno je prihvatilo prijedlog programa i financijskog plana 57. splitskog ljeta.