KNJIŽEVNE NAGRADE 2011.

Uspješna godina za književnice

02.01.2012 u 10:56

Bionic
Reading

Tportal donosi pregled dobitnika i dobitnica najvažnijih književnih nagrada u Hrvatskoj, ali i šire. Sudeći po laureatima, može se zaključiti da je 2011. godina bila naročito uspješna za književnice te za veterana hrvatske književnosti Ludwiga Bauera

Ludwig Bauer

Nakon mnogih romana, među kojima se nalaze i uspješni krimići te naslovi za djecu, veteran hrvatske književne scene Ludwig Bauer ove godine dobio je naklonost mnogih književnih žirija i nagrada. Njegov roman o sudbini podunavskih Nijemaca nakon Drugog svjetskog rata bavi se, što svakako pomaže, aktualnom temom identiteta i zločina komunizma, nudeći dosad neistraženu perspektivu u domaćoj književnosti. Zato se Bauer može pohvaliti Kiklopom za roman godine, ali i jednom od najjačih regionalnih literarnih nagrada, tuzlanskim Mešom Selimovićem. 'Zavičaj, zaborav' također je dobitnik nagrade Fran Galović za najbolje književno djelo zavičajne tematike, a i našao se u još nekoliko književnih finala.

Kada je pak riječ o dobroj godini za žene u književnosti, o tome svjedoči nagrada Jutarnjeg lista za najbolje prozno djelo Tanji Mravak za zbirku priča 'Moramo razgovarati', kao i pobjeda mlade splitske spisateljice Olje Savičević Ivančević na natječaju roman@tportal.hr. Njezin romaneskni prvijenac 'Adio kauboju' osvojio je tako sto tisuća kuna, dok je u Jutarnjem listu došao među finalnih pet. U isti trend uklapa se pobjeda debitantkinje Ankice Tomić, čiji je nostalgični roman 'Naročito ljeti' odnio pobjedu na natječaju VBZ-a za najbolji neobjavljeni rukopis. Mlada pjesnikinja Martina Vidaić je pak pobijedila na Goranovom proljeću u kategoriji mladih pjesnika, okrenuvši žiri na svoju stranu zbirkom 'Tikva'. Svima njima svakako treba pridružiti Nadu Gašić, čiji je roman o velikoj poplavi u Zagrebu šezdesetih godina prošlog stoljeća dobio odlične kritike. 'Voda, paučina' našla se i u nekoliko finala, a nagrađena je uglednom nagradom Vladimir Nazor.

Istu je dobio i Ivan Aralica, no za životno djelo, što je izazvalo određene prijepore u domaćoj javnosti. Aralica je dobio i nagradu Ksaver Šandor Gjalski za knjigu 'Carske kočije'. Za životno djelo je pak na Goranovom proljeću nagrađen pjesnik i prozaik Delimir Rešicki, dok je Kiklopa u istoj kategoriji dobio Predrag Matvejević.

Merita Arslani

Dobitnica je bilo mnogo i na dodjeli već spomenutog Kiklopa, pa je novinarka Merita Arslani s romanom 'Anđeli će samo zaspati' pobijedila u debitantskoj kategoriji, Darija Žilić je nagrađena za zbirku pjesama 'Pleši, Modesty, pleši', dok je danas već aktualna ministrica kulture Andrea Zlatar pobijedila u esejističkoj kategoriji s knjigom 'Govor tijela'. U tom kontekstu vrijedi napomenuti da je Kiklopa za urednika, odnosno urednicu godine dobila Irena Lukšić, najpoznatija po svojem radu na ediciji Na tragu klasika.

Pjesnikinja i književnica Sonja Manojlović ovogodišnja je dobitnica Plakete Sv. Kvirina za ukupan doprinos hrvatskom pjesništvu. Kvirinova nagrada za najbolju knjigu poezije autora mlađeg od 35 godina i objavljene u 2010. godini pripala je Branislavu Oblučaru za knjigu 'Pucketanja'.

Osim Ludwiga Bauera, koji je dakle osvojio najvažniju regionalnu literarnu nagradu, treba spomenuti da je Robert Perišić dobio Literaturpreis der Steiermärkischen Sparkasse 2011 u Austriji. Riječ je o nagradi koja se svake godine dodjeljuje u Grazu, a Perišić ju je osvojio za roman 'Naš čovjek na terenu', koji je preveden na njemački.