KRAJEM SVIBNJA

Uskoro u Zagrebu festival suvremenog cirkusa 9. Cirkobalkana

05.05.2021 u 14:49

Bionic
Reading

Festival suvremenog cirkusa 9. Cirkobalkana održat će se od 28. svibnja do 5. lipnja u cirkuskom šatoru na livadi Pogona Jedinstvo, a donosi presjek autentičnog inovativnog vokabulara suvremenog cirkusa u radovima domaćih i gostujućih cirkuskih umjetnika i umjetnica

Festival suvremenog cirkusa 9. Cirkobalkana održat će se od 28. svibnja do 5. lipnja u cirkuskom šatoru na livadi Pogona Jedinstvo, a donosi presjek autentičnog inovativnog vokabulara suvremenog cirkusa u radovima domaćih i gostujućih cirkuskih umjetnika i umjetnica.

Cilj mu je predstaviti suvremeni cirkus široj publici i to kroz njegov autentični i inovativni izvedbeni vokabular koji proizlazi iz njegove transdisciplinarnosti.

'U neizvjesnom svijetu važno je boriti se za svoju umjetnost, jer umjetnost nadahnjuje i širi horizonte! Stoga smo odlučni publici priuštiti živi ugođaj, nadahnuti ih i potaknuti da zažive ljepotu života', ističe se u najavi. Iako će broj publike biti ograničen po izvedbi, organizatori napominju da su osigurali dovoljan broj predstava i popratnog programa da festival poprati širi broj publike.

Festival će se odviti u cirkuskom šatoru Cirkobalkane na livadi Pogona Jedinstvo na Trnjanskom nasipu.

Uz izvedbeni dio, program uključuje i radionice, razgovore s umjetnicima, izložbe, video projekcije i još zanimljivosti koji će cirkuski šator i prostor oko njega pod vedrim nebom učiniti ugodnim mjestom za boravak.

U izvedbenom dijelu programa sudjelovat će Cirkusfera (RS) s prezentacijom rada u nastajanju 'Nula' u okviru SubScene (28. svibnja). Marina Cherry (SE/SAD) izvest će predstavu 'Only Bones v1.6.' (29. svibnja), a Los Putas Makinas Company iz Francuske predstavu 'Tutti Frutti' (30. svibnja). Chiara Marchese (FR) prezentirat će rad u nastajanju 'Le poids de l'âme - tout est provisoire' u okviru circusnext platforme (2. lipnja), kao i OLGA_ CirqAnalogique (ES), čiji rad 'LP (Long Play)' nastaje u sklopu iste platforme (3. lipnja).

Dora i Mišo Komenda (HR) premijerno će izvesti predstavu 'Zvuk i Tijelo' (4. lipnja), a program će zaokružiti francuska skupina Un Loup pour l’homme s predstavom 'Cuir' (5. lipnja).

Festival Cirkobalkana organiziraju Cirkorama iz Zagreba i Cirkusfera iz Beograda, u suradnji sa Zagrebačkim centrom za nezavisnu kulturu i mlade- POGON, Automnim kuturnim centrom - ATTACK!, Klubom Močvara i Knjižnicama Grada Zagreba.

Festival je sufinanciran sredstvima Gradskog ureda za kulturu Grada Zagreba, Teatroskopa - regionalni program za izvedbene umjetnosti u JI Europi, Kreativne Europe programa Europske unije- kroz circusnext platformu, Francuskog instituta, Kreativnog Deska, Zaklade Kultura nova, te Ministarstva kulture i medija RH kroz Program Cirkorame i program SubScena.