UZBUĐENJE na vrhuncu

[VIDEO] Uskoro saznajemo tko je ovogodišnji dobitnik prestižne Nobelove nagrade za književnost, u konkurenciji je i Dubravka Ugrešić

07.10.2021 u 12:38

Bionic
Reading

U prijenosu uživo u 13 sati Švedska će akademija proglasiti laureata ili laureatkinju

U prijenosu uživo u 13 sati saznat ćemo koji će autor ili autorica ove godine biti proglašen dobitnikom Nobelove nagrade za književnost koju dodjeljuje Švedska akademija.

Izvor: Društvene mreže

Prema predviđanjima, favoritkinja u utrci za Nobela je francuska spisateljica Annie Ernaux. Velike šanse daju se i japanskom piscu, glasovitom Harukiju Murakamiju, koji je bio predviđen za Nobelovu nagradu već više puta - no nikada je nije osvojio. Dobre izglede prema kladionicama i stručnjacima imaju i kanadska pjesnikinja Anne Carson i njena sunarodnjakinja, slavna Margaret Atwood, zatim ruska književnica Ljudmila Ulicka, spisateljica Maryse Condé s francuskih Kariba kao i kenijski pisac Ngũgĩ wa Thiong’o. Mnogi drže da će ovogodišnjeg Nobela za književnost dobiti američko-antigvanska spisateljica Jamaicu Kincaid, a spominje se i norveški dramatičar i jedan od najizvođenijih autora na svijetu Jon Fosse. New York Times jučer je objavio tekst u kojem piše kako je moguće i da Nobel ode u ruke Dubravke Ugrešić.

Podsjetimo, prošlogodišnja dobitnica Nobela za književnost bila je američka pjesnikinja Louise Glück, a žiri je tu odluku obrazložio 'njezinom nepogrešivim pjesničkim glasom koji strogom ljepotom čini individualno postojanje univerzalnim'.

Švedsku akademiju prethodnih su godina obilježili i skandali. Bilo je tu svega; od optužbi za seksualno zlostavljanje, preko financijskih malverzacija pa sve do kontroverzne dodjele Nobela Peteru Handkeu 2019. godine, austrijskom piscu poznatom po poricanju genocida u Srebrenici i prijateljstvu sa Slobodanom Miloševićem.