RADOST KOMORNOG MUZICIRANJA

Uskoro početak festivala Zagreb kom

07.10.2010 u 15:59

Bionic
Reading

Unatoč kratkoj tradiciji od (tek) pet godina, Zagrebački međunarodni festival komorne glazbe – Zagreb kom, koji ove godine traje od 12. do 16. listopada u Hrvatskom glazbenom zavodu, utvrdio se na ne pretjerano uzbudljivoj koncertnoj sceni Zagreba kao jedinstveni događaj

S naizgled jednostavnim, ali posve efikasnim receptom u kojem se pozivaju glazbenici koji u Zagrebu formiraju jedinstvene komorne sastave te na licu mjestu ostvaruju glazbene dijaloge, Zagreb kom donosi prijeko potrebni val svježih glazbenih interpretacija.

Poznati violinist Stefan Milenković, koji je i sam jedan od sudionika zagrebačkog festivala, istaknuo je niz puta kako upravo komorno muziciranje predstavlja jednu od najvećih satisfakcija za glazbenike te da upravo ono pruža priliku za intenzivnij dijalog među izvođačima.

Novost ovogodišnjeg festivalskog programa, koji na svom repertoaru nudi široku stilsku paletu od klasičnog Haydna i Mozarta do suvremene glazbe, jest nastup komornog orkestra iz Litve koji će, u pravoj maniri komornog muziciranja, nastupiti bez dirigenta. Uz osnivačicu i umjetničku ravnateljicu festivala, violinisticu Susannu Yoko Henkel, nastupit će znani gosti festivala, violisti Guy Ben-Ziony i Tomoko Akasaka, violinist Michael Barenboim, dok će po prvi put na festivalu svirati violist Maxim Rysanov, pijanist Pavel Gililov te violončelist Jakob Korany.

Festival (http://www.zagreb-festival.com/) otvara se 12. listopada s klasičnim repertoarom Haydna i Mozarta uz solistice Jing Zhao (violončelo), Susannu Yoko Henel (violina) te Laumu Skride (klavir), a večer nakon nastavlja s romantičarskim skladbama Schumanna i Mendelssohna uz pratnju Litvanskog komornog orkestra. Večer 14. listopada rezervirana je za suvremenu glazbu, a autorima kao što su Boulez, Shchedrin, Wiesenberg, Salonen, Meschwitz. Na listi suvremenih autora naveden je i pokrovitelj festivala, Ivo Josipović. 'Bohemian-Hungarian Rhapsody' naziv je programa zakazanog za petak, 15. listopada,s djelima Martinůa, Dohnányija i Dvořáka, a manifestacija se završava koncertom 'Volite li Brahmsa' uz njegova djela za klavir i gudače.