POZIV OD 18 MILIJUNA KUNA

Uručeni ugovori o dodjeli sredstava za kuturne projekte, do kraja godine novi natječaj

24.04.2018 u 14:36

Bionic
Reading

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek uručila je u utorak u Zagrebu ugovore o dodjeli bespovratnih sredstava u sklopu poziva 'Umjetnost i kultura za mlade', skupina aktivnosti C, istaknuvši pritom kako je riječ o kreativnim projektima koji će doprinijeti socijalnoj inkluziji mladih a obuhvatit će čitavu Hrvatsku

"Osim što je riječ o projektima koji upućuju na visoku razinu kreativnosti i inovativnosti predlagatelja, a uključuju veoma različite tipove kulturno-umjetničkih aktivnosti, u njima će aktivno participirati više od tisuću mladih osoba, među kojima je značajan broj osoba s invaliditetom, nezaposlenih osoba, pripadnika nacionalnih manjina i korisnika socijalne skrbi", rekla je ministrica na svečanosti upriličenoj u Hrvatskom državnom arhivu (HDA).

Napomenula je kako će se aktivnosti odabranih projekata provoditi u različitim hrvatskim županijama, a obuhvatit će sve – od dalmatinskih otoka, preko središnje Hrvatske, do istočnih dijelova Slavonije.

Poziv na dostavu projektnih prijedloga 'Umjetnost i kultura za mlade' objavljen je u okviru Operativnog programa 'Učinkoviti ljudski potencijali' 2014.-2020., prioritetne osi 2 'Socijalno uključivanje'. Projekt ima za cilj poboljšati socijalnu uključenost mladih u RH, posebno mladih u nepovoljnom položaju, kroz veće sudjelovanje u kulturnim i umjetničkim aktivnostima i sadržajima.

Ministrica je istaknula kako je od svih do sad otvorenih i zaključenih natječaja iz Europskog socijalnog fonda, ovaj izazvao najveći interes prijavitelja, te je zaprimljeno ukupno 328 projektnih prijava, a nakon potpisivanja 18 ugovora s uspješnim prijaviteljima u prve dvije grupe aktivnosti, dodijeljeni su ugovori za još 11 bespovratnih potpora temeljem kojih će uspješni korisnici moći započeti realizaciju niza zanimljivih i korisnih projekata.

Riječ je o projektima čiji su nositelji Pučko otvoreno učilište Ogulin, Labin Art Express XXI, Studio Pangolin, Udruga marketinških aktivnosti LIMA, Kazalište Mala scena, Kulturno prosvjetno društvo "Sloga" Pakrac, Savez udruga Rojca, Udruga za ruralni turizam "Đola", Kulturno-umjetničko društvo "Ivan Goran Kovačić", Kreativni sindikat te Drugo more.

Projekti uključuju aktivnosti pripreme, produkcije i provedbe kulturnih i umjetničkih programa namijenjenih mladim osobama, s ciljem poboljšanja pristupa kulturno-umjetničkim sadržajima te poticanja aktivnog sudjelovanja mladih u kulturnom životu.

"Smatramo da će na taj način mladi, koji su krajnji korisnici svih projekata u okviru ovog Poziva, unaprijediti svoje socijalne i kreativne vještine i znanja, što zatim može – a nadamo se da i hoće – rezultirati njihovom boljom integracijom u društvo i većom zapošljivosti", poručila je Nina Obuljen Koržinek.

Ugovaranju je prethodilo donošenje Odluke o financiranju na ukupan iznos od 7,5 milijuna kuna, dok je ukupna financijska alokacija Poziva 18 milijuna kuna, od čega je 85 posto osigurano iz sredstava Europskog socijalnog fonda, dok obavezni udio nacionalnog sufinanciranja od 15 posto osigurava Ministarstvo kulture.

Ministrica je zahvalila Ministarstvu rada i mirovinskog sustava i Nacionalnoj zakladi za razvoj civilnog društva na podršci tijekom pripreme i provedbe Poziva te istaknula kako će njezino Ministarstvo, potaknuto velikim interesom za ovaj natječaj, u prosincu ove godine raspisati još jedan Poziv na dodjelu bespovratnih sredstava 'Umjetnost i kultura za mlade', ukupnog iznosa od 25 milijuna kuna.

Na dobro pripremljenim prijedlozima korisnicima sredstava čestitao je zamjenik upraviteljice za programe Europske unije iz Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva Luka Bogdan.

Istaknuo je da će na inicijativu Ministarstva kulture ova godina biti jedna od najboljih po pitanju financiranja: "Predviđeno je više od 100 milijuna kuna ulaganja samo u projekte koji će kroz kulturu uključivati i socijalni dijalog i ostale uz to povezane teme", rekao je Bogdan.

Pozvao je korisnike da prilikom provedbe projekata obrate pažnju na to da ona bude kvalitetna i u skladu sa svim uvjetima, pri čemu se ne trebaju ustručavati sa svojim pitanjima obratiti bilo ministarstvu kulture, bilo Nacionalnoj zakladi za razvoj civilnog društva.

U ime uspješnih primatelja na sredstvima je zahvalio multimedijalni umjetnik i filmski producent Igor Grubić iz Kreativnog sindikata. Istaknuo je kako je riječ o programu od izuzetnog značaja jer rješava dva ključna problema s kojima se suočava financiranje kulture u Hrvatskoj: "On je izuzetno dobrodošao, jer pridonosi decentralizaciji, budući će većina programa biti realizirana izvan regije Zagreba, a također se obraća mladima koji imaju odlične ideje i dobre projekte ali se ne uspijevaju probiti do kanala financiranja jer ih zauzimaju pozicije već etabliranih umjetnika. Taj projekt omogućuje suradnju s njima kroz kreativan i konstruktivan pristup", rekao je Grubić.