IZLOŽBA IVANE PIPAL

Upute za upotrebu ljudskog tijela

03.09.2014 u 10:19

  • +3

Uputstva za upotrebu (ljudsko tijelo)

Izvor: Promo fotografije / Autor: Ivana Pipal

Bionic
Reading

Otvaranje diplomske izložbe radova Ivane Pipal, jedne od najzanimljivijih zagrebačkih mladih umjetnica, održat će se 4. rujna u prostorima Galerije VN, ogranku Knjižnice Vladimira Nazora

Talentirana umjetnica Ivana Pipal(1990., Zagreb), diplomantica Odsjeka za animirani film i nove medije na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, pažnju javnosti privukla je svojim pomaknutim i zanimljivim stripom 'Priča o teti Mandi'

Na izložbi umjetnica nastoji izložiti proces istraživanja, razmišljanja, crteže i priče vezane za ideju o knjizi koja bi se zvala 'Uputstva za upotrebu (ljudsko tijelo)'. Ta knjiga bila bi treća u nizu knjiga koje se bave stanovanjem u nekom tijelu i mogućnostima koje to tijelo daje. Tako bi se knjiga prva bavila sa uputama za stanovanje u oblicima kamena i vode, knjiga druga sa životinjskim tijelom, knjiga treća s ljudskim tijelom. Sve te knjige su sada još nepostojeće i dio su njenog koncepta i ideje za buduće radove.

'Knjigu treću: Upute za upotrebu (ljudsko tijelo)', predstavlja u Galeriji VN, od 4. do 19. rujna

'Knjiga će vam predstaviti ljudski oblik, njegove djelove i gdje se što nalazi, te njegove funkcije i osjetila kojima se možete koristiti. S obzirom na to da se nalazite u tijelu, njime možete baratati kao alatom kroz koji primate informacije iz vanjskog svijeta, učite i djelujete u interakciji s drugim fizičkim manifestacijama. Knjiga će vam ponuditi i nekoliko prijedloga ili uobičajenih situacija i radnji vezanih za boravak u tijelu', kazala nam je Pipal te dodatno približila koncept izložbe.

'Projekt koji izlažem je i za mene još uvijek dosta konfuzan, puno toga vidim i želim reći, pa je i projekt u obliku istraživanja i fragmenata koji svi skupa, nadam se, pričaju neku cjelovitu priču ili barem daju naznaku neke velike priče. Moj je cilj bio objasniti i strukturirati cijelo moje iskustvo, ali dobila sam mali kaos.

Svi smo nekako zajedno u svemiru

Predstavljam svoj pogled na svijet i na ljude oko sebe, s naglaskom na neke nevidljive sile koje su prisutne oko nas, energije, osjećaje, vrijeme, gravitaciju, odnose između ljudi, zrak, misli, svijest.

Moja potreba da se bavim tim unutarnjim svijetom potaknuta je idejom da ne postoji objektivno, jer sve što primamo i znamo o sebi i svojoj okolini naš je subjektivan dojam, spoj informacija koje smo pokupili iz vanjskog svijeta svojim osjetilima.


Iz tog razloga se u radu koncentriram na svoje tijelo, osjetila, što vidim, što čujem, što osjećam. Svatko živi u svom subjektivnom svijetu i meni je zanimljivo da se ta fantastična pomisao uzima kao vrlo normalna stvar. Zbog te fascinacije, odlučila sam crtati neke nevidljive stvari', objašnjava.

'Istraživanje koje sam zabilježila možda daje uvid u neke sustave funkcioniranja prijenosa energije ili odnosa među ljudima, prenošenja osjećaja, daje ideju na koji način promatranje mjeseca ili drveta utječe na čovjeka. Naslovom 'upute za upotrebu' želim dati ideju gledatelju da to nije samo moje iskustvo, nego smo svi nekako zajedno u svemiru', zaključila je Pipal.