NAGRADNJAČA

Upoznajte Indiju kroz ljubav, izdaju i sreću

17.07.2012 u 10:22

Bionic
Reading

Ako još niste isplanirali godišnji odmor ili neko daleko putovanje onda su ljetni hitovi 'Šal od kašmira' i 'Sandalovo drvo' prava prilika da otputujete u Indiju. Za autorice Rosie Thomas i Elle Newmark ta egzotična zemlja skriva sve tajne života. A Mozaik knjiga i tportal.hr poklanjaju svojim čitateljima po dva primjerka svake knjige.

'Šal od kašmira' je očaravajuća priča o hrabrosti, odvažnosti i ljubavi. Mair, nakon smrti roditelja pronalazi ključ svoje sudbine- šal od kašmira, ručni rad neprocjenjive vrijednosti stvaran u dugim, oskudnim mjesecima u zabačenom i siromašnom indijskome selu Kanihama. Pripadao je njezinoj baki koja je daleke 1941. pratila svoga supruga na putu u daleku i nepoznatu Indiju u misiji širenja božje riječi. Odgovori na sva pitanja koja Mair nikada nije imala priliku postaviti svojoj baki sada se, jedan po jedan, sami nude na najvećem životnom putovanju u koje se Mair ikad upustila. Ono za čim je toliko žudjela i što je tražila u svojoj neposrednoj blizini strpljivo je na nju čekalo u tisućama milja udaljenoj, posve nepoznatoj zemlji koju, kad malo bolje razmisli, nikada nije ni mislila posjetiti.

'Sandalovo drvo' je moćna priča o izdaji, praštanju i sudbini koja oživljava dvije intrigantne priče o tri žene, njihovim ljubavima, izdajama i ponovno pronađenoj sreći. Roman je prepun živopisnih opisa Indije i likova koje ćete pamtiti i kad sklopite zadnju stranicu.
Godina je 1947., a Evie i Martin upravo su sa petogodišnjim sinom doputovali u indijsko selo Masoorlu. Ali šavovi njihova braka ubrzo se počinju parati dok se Evie s mukom nastoji prilagoditi novome životu, a Martin se hvata ukoštac s neizdrživim ratnim uspomenama. Kada Evie pronađe zavežljaj oštećenih pisama skriven duboko među opekama njihova unajmljena bungalova, biva uvučena u drugi svijet, u prošlo stoljeće, u nesvakidašnje prijateljstvo dvije potpuno različite mlade žene. Kako se Evieno divljenje prema njezinim viktorijanskim prijateljicama produbljuje, razotkrivaju se i moćne tajne. Ali koliko će to stajati njezin sadašnji, već ionako krhak život?

Rosie Thomas suvremena je britanska književnica. Piše ljubavne romane namijenjene zahtjevnijoj publici.Većina njezinih romana bili su na vrhovima ljestvica najprodavanijih knjiga i prevedeni su na brojne jezike. Napisala je više od dvadeset romana a najveći su joj uspjesi: 'Ponoćno sunce', 'Iris i Ruby', 'Svaka žena zna' i 'Šal od kašmira'. Rosie Thomas živi u Londonu, ali njezin nemiran duh proveo ju je po čitavom svijetu zbog čega i danas u 64. godini svoj londonski dom često mijenja usputnim stanicama gdje pronalazi inspiraciju za svoje romane. Za pripremu svog romana 'Šal od kašmira' prešla je Himalaju preko regije Ladakh na tibetskoj visoravni sve do glavnog grada Srinagara usred plodne doline Kashmira.

Elle Newmark je američka književnica, a roman 'Sandalovo drvo' njezin je najveći spisateljski uspjeh koji su podjednako oduševljeno dočekali i čitatelji i kritika. Osim toga romana napisala je još samo jedan pod nazivom 'Knjiga bezbožne vragolije'. Elle Newmark živjela je u San Diegu, a preminula je 2011. godine.

Knjigu 'Šal od kašmira' su osvojile:

Jasenka Vernik
Višnja Ferenčić

Knjigu 'Sandalovo drvo' su osvojile:

Iva Šmidler
Mirela Majnarić

Nagrade šaljemo poštom na kućnu adresu.