SPONZORI OTKAZALI SURADNJU

Upitno održavanje Sajma knjige u Puli

12.11.2009 u 12:43

Bionic
Reading

Održavanje Sajma knjige u Istri našlo se pod upitnikom jer su neki od sponzora u posljednji čas odustali od financiranja priredbe

Nakon 15 godina Sa(n)jam knjige u Istri po prvi se puta našao u financijskim problemima. Jedan od sponzora kojega iz uprave nisu željeli imenovati trebao je osigurati 700.000 kuna, a otkazao je sponzorstvo samo tri tjedna prije početka održavanja ovogodišnjeg sajma.

Sa(n)jam knjige u Istri trebao bi se održati od 4. do 13. prosinca, no ukoliko se ne skupi potreban iznos, vrlo je izgledno otkazivanje priredbe.

'Bila bi šteta da se sajam, nakon što je više od 70 posto cjelogodišnjeg pripremnog posla obavljeno otkaže, a već su obavljeni dogovori sa 300 izdavača i dvjestotinjak sudionika programa', kazala je direktorica sajma Magdalena Vodopija na izvanrednoj konferenciji za novinare.

Vodopija je dodala i da bi otkazivanje 15. Sajma bila nepovratna šteta za Puljane i sve građane Istre te hrvatsku nakladničku scenu.

Svoj dolazak u Pulu već su potvrdili argentinski književnik Alberto Manguel, američki filozof Daniel Dennett, portugalska zvijezda Rui Zink, redatelji Slobodan Šijan, Ognjen Sviličić i Bogdan Žižić, autori Miljenko Jergović, Boris Dežulović, Predrag Matvejević, Mirko Kovač, Julijana Matanović, Vladislav Bajac, slovenski umjetnici Dragan Živadinov, redatelj i osnivač Neue Slowenische Kunsta te kantautor Vlado Kreslin.

Iz uprave sajma naglasili su da će pokušati spasiti priredbu i skupiti sredstva jer će, ukoliko se ove godine ne održi, to značiti ukidanje sajma.Od proračunskih sredstava pokrovitelja (Ministarstvo kulture, Istarskažupanija, Grad Pula i Turistička zajednica Grada Pule) za 15. Sajamizdvojeno 750.000 kuna što predstavlja 38 posto ukupnih sredstava.

Sudbina ovogodišnje priredbe bit će poznata kroz narednih sedam dana.