KRAJEM MJESECA U KINIMA

Unatoč strahu od koronavirusa, u Los Angelesu premijerno prikazana epska priča o legendarnoj kineskoj ratnici Mulan

11.03.2020 u 11:44

Bionic
Reading

Film koji se dugo najavljivao, igrana verzija Disneyevog animiranog hita 'Mulan', o mladoj Kineskinji koja se maskira u muškarca i prijavljuje u vojsku kako bi spasila svog oca, premijerno je prikazan u Los Angelesu, unatoč strahu od koronavirusa

U srcu Disneyevog igranog filma 'Mulan' nepokolebljiva je izdržljivost Kine i njenih ljudi, a to je tema za koju redateljica, Novozelanđanka Niki Caro smatra kako je važna osobito u ovom trenutku, u vrijeme epidemije koronavirusa, piše Los Angeles Times.

Izvor: Društvene mreže

'U ovo teško doba, nadamo se da će duh Mulan nastaviti insprirati ljude diljem svijeta', poručila je Caro uoči premijernog prikazivanja filma u Dolby Theatre u Los Angelesu, gdje se ekipa filma okupila unatoč koronavirusu zbog kojeg su dosad otkazana brojna velika događanja, uključujući i premijeru novog Jamesa Bonda.

Među prisutnima nije bilo straha, ali virus je, kao tema, svakako bio prisutan. Mnogi su izrazili suosjećanje za one koji žive u područjima jako pogođenima epidemijom koja je krenula iz rodnog grada naslovne junakinje Liu Yifei, kineskog Wuhana. U Kini je trenutno većina kina zatvorena pa je do daljnjeg odgođena i premijera 'Mulan'.

Ozbiljan udarac

Situacija s koronavirusom ozbiljno je uzdrmala kinesku filmsku industriju, čiji je box office zbog zatvaranja kina i otkazivanja produkcija zakazanih projekata u ozbiljnim gubicima. U 2019. zarada je bila rekordnih 9,2 milijarde i očekivalo se da će Kinezi u 2020. prešišati američki box office, no zbog epidemije u prva dva mjeseca godine njihov je box office potonuo za 1,91 milijardi dolara, piše Variety. Filmovi prikazani u siječnju i veljači zaradili su samo 238 milijuna dolara, u usporedbi s 2,148 milijarde dolara prošle godine, odnosno 2,378 milijarde dolara 2018.

Među prvim reakcijama nakon američke premijere, mnogi su isticali kako je 'Mulan' priličan odmak od animiranog klasika. Redateljica Caro u njemu se, umjesto na Disneyjev film iz 1998. oslanja radije na popularnu kinesku 'Baladu o Mulan'. Prema legendi, Hua Mulan, najstarija kći cijenjenog kineskog ratnika, po njegovoj je bolesti i starosti zauzela njegovo mjesto u kineskoj imperijalnoj vojsci te je, pretvarajući se da je muškarac, spasila naciju u borbi protiv osvajača sa sjevera, Huna.

  • +3
Mulan Izvor: Profimedia / Autor: Supplied by LMK / Landmark / Profimedia

Publici je Caro otprije poznata po filmovima 'Jahačica kitova' (Whale Rider) iz 2002., o mladoj Maorkinji koja, unatoč pravilima, želi postati vođa svoga plemena te 'Sjevernoj zemlji' (North Country) iz 2005., s Charlize Theron o prvom američkom slučaju o seksualnom zlostavljanju koje je završilo presudom zlostavljaču. Theron je za ulogu nominirana za Oscara, a Frances McDormand nominirana je za najbolju žensku sporednu ulogu. Mlada Keisha Castle-Hughes, glavna junakinja filma 'Jahačica kitova' bila je također nominirana za Oscara za najbolju žensku ulogu, u dobi od samo 13 godina.

'Mulan' u verziji Caro ući će u povijest i zbog svog budžeta od 200 milijuna dolara, najvećem što ga je neka redateljica dosad dobila za igrani film.

'Sa svakim filmom na kojemu sam dosad radila, uključujući 'Jahačicu kitova', imala sam viziju koja je bila veća od dozvoljenog budžeta. Ovaj put napokon sam dobila budžet koji je odgovarao veoma epskoj viziji u mojoj glavi i to je vrlo zadovoljavajuće', rekla je Caro.

U filmu, pored spomenute Liu Yifei kao Mulan, glume Donnie Yen, Gong Li, Jason Scott Lee, Yoson An, Tzi Ma i Jet Li.

U domaća kina 'Mulan' stiže 26. ožujka.

Bojkot u Hong Kongu

U Hong Kongu se poziva na bojkot filma i otkazivanje njegovog prikazivanja u kinima. Glavna glumica Liu Yifei je, naime, u kolovozu 2019. tijekom protuvladinih demonstracija i nakon kritika na račun brutalnosti hongkongške policije prema prosvjednicima, javno podržala policiju i time navukla bijes javnosti.