OD 17. DO 24. PROSINCA

Unatoč koroni, Lauba i ove godine organizira prodajnu izložbu Kolektart, evo što se nudi ljubiteljima umjetnina i kolekcionarima

16.12.2020 u 11:25

Bionic
Reading

Nakon premijernog prošlogodišnjeg izdanja i usprkos aktualnoj situaciji s koronavirusom, zagrebačka Kuća za ljude i umjetnost Lauba i ove godine, od 17. do 24. prosinca, organizira prodajnu izložbu Kolektart. Prodaju se djela ukupno 23 umjetnika, avangardna i suvremena umjetnost, gorgonaši, ali i novi val autora i autorica mlađe generacije, a cijene se kreću od pristupačnih 40 eura pa sve do 27 tisuća eura, koliko košta najskuplji rad, skulptura Marije Ujević-Galetović

Prošle godine, na premijernom izdanju Kolektarta, prodalo se umjetnina u vrijednosti od 45 tisuća eura, kažu nam iz Laube, a unatoč ovogodišnjim krajnje neobičnim okolnostima odlučili su održati i drugo izdanje, koje slijedi od 17. do 24. prosinca. 'Jednostavno se nismo htjeli predati nego i u ovoj godini ponuditi kvalitetu, a budući da je Lauba velik prostor i da ovakve, prodajne izložbe okupljaju manji broj ljudi, sigurni smo da potpuno možemo poštovati epidemiološke mjere', kažu iz Laube, dodajući da je Kolektart kreiran prije svega za kolekcionare i za osviještenu publiku istančana ukusa koja tijekom nadolazećih blagdana želi kupovati promišljeno, ulaganjem u umjetničke radove.

'Od uobičajenih 'potrošnih' poklona koji su nam dostupni tijekom cijele godine, ove godine možete kupiti umjetninu kojom ćete oplemeniti životni ili pak radni prostor, inspirativan i ekskluzivan poklon za svoje poslovne partnere ili bližnje. Ukoliko ste pak strastveni kolekcionar, Kolektart vam pruža idealnu priliku za jedinstveno iskustvo kupovine po svjetskim standardima s Laubinim jamstvom kvalitete', kažu organizatori koji na ovogodišnjem Kolektartu nude djela 23 umjetnice i umjetnika.

  • +6
Kolektart 2020. Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Lauba

Među njima je Gorgonaš Đuro Seder, jedan od najvažnijih hrvatskih slikara suvremene umjetnosti. Nedavno je, kažu iz Laube, izjavio kako još uvijek nije naslikao svoj najbolji rad pa ga možda pronađete baš na drugom izdanju Kolektarta.

[ Kolektart - prodajna izložba u Laubi 2020 ] Đuro Seder rođen je u Zagrebu 29. studenog 1927. godine. Pohađao je Prvu...

Posted by Lauba on Saturday, December 5, 2020

Tu su i Miljenko Horvat, kao najmlađi član Gorgone, umjetnik koji je poznat kako po likovnom stvaralaštvu, tako i po pjesništvu te umjetnički duo TARWUK, Bruno Pogačnik i Ivana Vukšić, koji su ove godine ostvarili i međunarodni proboj izložbom u njujorškoj Galeriji Martos. Publiku očekuju i radovi multimedijalnog umjetnika Marka Tadića koji je 2017. predstavljao Hrvatsku na Venecijanskom bijenalu, a opus mu se, kažu iz Laube, vodi kao jedan od najzanimljivijih na domaćoj suvremenoj likovnoj sceni.

Možda najzanimljiviji na Kolektartu su radovi nedavno preminulog velikog Ivana Kožarića, tri zlatne grafike, ujedno i posljednja njegova djela ostvarena u suradnji s Laubom. Najskuplji rad u ponudi je pak velika skulptura čuvene kiparice Marije Ujević-Galetović po cijeni od 27 tisuća eura.

[ Kolektart - prodajna izložba u Laubi 2020 ] Marija Ujević-Galetović, jedna od najpriznatijih hrvatskih kiparica,...

Posted by Lauba on Tuesday, December 8, 2020

Ljubitelji umjetnosti mogu potražiti još i radove Gordane Bakić, Igora Eškinje, Duje Jurića, Alema Korkuta i Kristiana Kožula, te još dva umjetnička imena mlađe generacije: Mario Javoran i Damir Sobota.

[ Kolektart - prodajna izložba u Laubi 2020 ] Igor Eškinja na drugom izdanju KOLEKTART-a! 💥 Dobitnik je prestižnih...

Posted by Lauba on Wednesday, December 9, 2020

Javoran je publici i široj javnosti poznat osobito po svojim crtežima, a nedavno je dobio nagradu Grba Grada Zagreba za rad pod nazivom 'Mediterraneo' dimenzija 2 puta 4,5 metra, napravljen tehnikom ugljena u olovci. Stvarao ga je čak punih godinu dana, kažu iz Laube, a s istim tim radom nedavno je ušao u veliko finale internacionalnog natječaja ARC Salon Competition u Americi. Na ovogodišnjem 'Kolektartu' predstavit će se s crtežima s motivima ljudskog tijela i 'običnih ljudi'.

[ Kolektart - prodajna izložba u Laubi 2020 ] Ekskluzivni najnoviji član drugog izdanja KOLEKTART-a je Mario Javoran! 💥...

Posted by Lauba on Friday, December 11, 2020

'Senzacija je zasigurno i mladi zagrebački umjetnik Damir Sobota koji se ove godine izložbom 'Palindrom' u Laubi, etablirao u jedne od najznačanijih umjetnika mlađe generacije. Svakako vrijedi izdvojiti da je Damir u ovoj godini dobio i prestižnu nagradu 'Radoslav Putar' za likovno stvaralaštvo', kažu iz Laube.

[ Kolektart - prodajna izložba u Laubi 2020 ] Damir Sobota je novopridruženi 11. član prodajne izložbe KOLEKTART...

Posted by Lauba on Saturday, December 12, 2020

Iako je Kolektart izložba prodajnog karaktera, dodaju, 'vrijedi istaknuti kako Lauba razbija mitove da je kupovina umjetničkih djela rezervirana samo za 'odabrane''. Ove godine su se zato odlučili okrenuti i nekima od najznačajnijih umjetnika mlađe generacije, koji su, po procjeni Laube, iskočili na sceni. To su Davor Dmitrović, Klasja Habjan, Nikica Jurković, Emanuela Lekić, Mislav Lešić, Mane Mei – Mario Miličić, Miron Milić, Klara Rusan, Hana Tintor i Dominik Vuković.