18. svibnja

Unatoč koronavirusu u Sisku se obilježava Međunarodni dan muzeja

17.05.2020 u 12:33

Bionic
Reading

Sukladno preporukama i ograničenjima vezanima uz pandemiju, Gradski muzej Sisak i sisačka Gradska galerija Striegl i ove su godine pripremili zanimljiv program u povodu Međunarodnog dana muzeja, koji se obilježava u ponedjeljak 18. svibnja

Muzej se kao i ranijih godina uključuje u aktivnosti vezane uz edukativnu akciju Sekcije za muzejsku pedagogiju i kulturnu akciju Hrvatskog muzejskog društva, čija je ovogodišnja tema 'Ljubav'.

Naziv muzejskog projekta je 'Ljubav prema znanju', a zbog koronakrize provest će se na novi način.

Kako najmlađi korisnici nisu bili u mogućnosti posjećivati muzeje, a u svojim su domovima bili vrlo kreativni i izradili mnoštvo radova, muzej ih je pozvao da dostave svoje radove kako bi ih mogli predstaviti javnosti. Najprije preko Interneta i na Facebooku Muzeja, a nakon toga i na izložbi prostoru muzeja.

Radovi, čija tema nije određena, mogu se do 18. lipnja dostaviti u digitalnom obliku na mail adresu marijan.bogatic@muzej-sisak.hr ili osobno donijeti u Gradski muzej, Ulica kralja Tomislava 10 u Sisku.

U Gradskoj galeriji Striegl otvorit će se izložba pod nazivom 'Behind the Scenes', koja je zamišljena kao uvod u ovogodišnje izdanje festivala Re:Think Sisak.

Festival, tijekom kojeg je grad obogaćen za desetke murala velikih formata domaćih i stranih autora, u protekle je četiri godine postao jedna od središnjih kulturno-umjetničkih manifestacija, po kojoj je Sisak postao prepoznatljiva lokacija na međunarodnoj karti ulične umjetnosti i umjetnosti u javnom prostoru.

Kroz izbor fotografija posjetitelji će dobiti uvid u nastajanje sisačkih murala, a u sklopu izložbe biti će prikazani brojni detalji zbivanja 'iza scene'.

Cilj je autora da javnost upoznaju s procesom nastanka murala, kao i ukazati na interakciju nastajanja ovakvog umjetničkog oblika u javnom prostoru, u neposrednoj suradnji s lokalnom zajednicom i ljudima.

Izložba će biti otvorena od ponedjeljka, 18. svibnja, u radno vrijeme Gradske galerije Striegl. Organizatori su za pripremili brojna iznenađenja i prigodne darove.