POZNATI A(NTI)TEIST

Umro pisac i novinar Christopher Hitchens

16.12.2011 u 11:44

Bionic
Reading

Britansko-američki intelektualac, pisac i novinar te zagovaratelj ateizma preminuo je u 62 godini u Houstonu, gdje se liječio u bolnici MD Anderson Cancer Center jer je bolovao od raka jednjaka koji mu je dijagnosticiran prošle godine, tijekom turneje na kojoj je promovirao novu knjigu 'Hitch-22: A Memoir'

Rođen 1949. u britanskom Portsmouthu, Christopher Hitchens živio je i radio u Americi čiji je državljanin postao 2007. godine. Magistrirao je filozofiju, političke znanosti i ekonomiju na Oxfordu.

Široj javnosti ostao je poznat kao vješt i kontroverzan polemičar koji je često sudjelovao u debatama na temu (ne)postojanja Boga. Kao nositelj pokreta Novog ateizma, zagovarao je pojam antiteizma te se predstavljao kao antiteist tvrdeći da bi 'osoba mogla biti ateist i priželjkivati da je vjerovanje u boga ispravno, ali da je antiteist netko kome je drago da ne postoje dokazi za takvu tvrdnju'.

Njegova knjiga 'Bog nije velik' izdana 2007. postala je bestseler, a bavi se vjerovanjem i ateizmom. Hitchens u svojim tekstovima objavljivanim u većinom američkim novinama lijeve provenijencije nije štedio nikoga, a kritički je pisao, među ostalim, o Henryju Kissingerau, Billau i Hillary Clinton, George W. Bushu te Majci Terezi.

Njegovu knjigu 'Suđenje Henryju Kissingeru' britanski The Guardian nazvao je 'eksplozivnom' zbog Hitchensova objašnjava zašto bivši državni tajnik, kojega su toliko hvalile velike vođe svijeta i koji je pozivan na mnoge konferencije, mora biti procesuiran zbog zločina protiv čovječanstva.