EUROPSKI RUSHDIE

Umro nobelovac Jose Saramago

18.06.2010 u 15:54

Bionic
Reading

Portugalski pisac Jose Saramago, dobitnik Nobelove nagrade za književnost 1998., umro je u petak u dobi od 87 godina u svome domu na španjolskom otoku Lanzarote, objavila je njegova obitelj

Saramago, koji je od 1993. živio na otoku u sastavu Kanarskog otočja, zadnjih se godina nekoliko puta liječio u bolnici, napose zbog respiratornih smetnji, prenijela je agencija AFP.

Rođen 1922. u selu Azinhaga u siromašnoj seoskoj obitelji, Saramago je napustio školu s 12 godina te izučio bravariju, a prvi roman 'Terra de pecado' (Zemlja grijeha) objavio je 1947.

Bio je član Komunističke partije, tada ilegalne stranke i 1969. je sudjelovao u Revoluciji karanfila kojom je okončana diktatura u Portugalu.

Drugi roman 'Priručnik slikarstva i kaligrafije' objavio je 19 godina nakon prvijenca, a tek 1982., kad mu je bilo 60 godina, stekao je slavu ljubavnim romanom u sjeni Inkvizicije (Sjećanje na samostan).

Domovinu je napustio i odselio se na Kanarsko otočje nakon objavljivanja "Evanđelja po Isusu Kristu" 1992. godine koje je u Portugalu izazvalo skandal.

Djelima na rubu fantazije često je provocirao i suprotstavljao se institucijama, napose Katoličkoj crkvi, zbog čega su ga nazivali europskim Salmanom Rushdijem

Ironizirao je i biblijsku priču o Kainu i Abelu svojim djelom 'Kain' iz 2009., te izazvao polemiku kada je na predstavljanju te knjige Bibliju nazvao "priručnikom lošega morala punim užasa, incesta, klanja" i "katalogom okrutnosti i najgorih ljudskih osobina".

U šezdeset godina objavio je tridesetak djela, romane i zbirke poezije, eseje i kazališne komade.

Na hrvatski su prevedeni 'Ogled o sljepoći', 'Evanđelje po Isusu Kristu', 'Kolebanje smrti', 'Sjećanje na samostan', 'Godina smrti Ricarda Reisa'.