U 81. GODINI

Umro kazališni i filmski redatelj Vanča Kljaković

16.09.2010 u 21:33

Bionic
Reading

Istaknuti kazališni, filmski i televizijski redatelj Vanča Kljaković umro je danas na Korčuli u 81. godini, potvrdilo je Društvo hrvatskih filmskih redatelja

Rođen je 1930. u Splitu, a režiju je diplomirao u klasi dr. Branka Gavelle. Svojim radom zadužio je zagrebačko kazalište Gavellu i splitski HNK, u kojemu je radio od 1996. do umirovljenja.

Njegove kazališne predstave, koje je krasila vedrina i optimizam, imale su velik odjek kod publike. Posebno su poznate bile 'Šjora File', 'Ljubovnici', 'Ribarske svađe' i 'Teštamenat', a mnoge od njih odlikovao je neprocjenjiv uvid u splitski mentalitet.

Uz kazališni rad, surađivao je na radiju i televiziji.

Za televiziju je Vanča Kljaković snimio niz uspjelih i rado gledanih naslova, među kojima se ističu 'Đavolje sjeme', 'Mali libar Marka Uvodića', 'Dvije ljubavi', 'Čovjek od riječi', 'Ili jesmo ili nismo', nekoliko epizoda serije 'Nepokoreni grad', te prvih sedam epizoda humoristične serije 'Naši i vaši'.

Na filmu je debitirao filmom 'Duga ulica', prvom epizodom u omnibusu 'Ključ' (1965), a slijedili su 'Kužiš stari moj' (1973), 'Jedanaesta zapovijed' (1970) i 'Usporeno kretanje' (1979).

Izniman uspjeh postigao je njegov televizijski film 'Buža' (1989), snimljen prema scenariju uglednog splitskog književnika Živka Jeličića.

Bavio se i spisateljskim radom, pa su u profesionalnim kazalištima postavljeni njegovi tekstovi: 'Susreti' (Gavella, Zagreb, 1968), 'Bobo' (Gavella, Zagreb, 1970), 'Priča o zločinu' (HNK Split, 1993), 'Vaš Antiša' (Narodno kazalište Pula, 1994), 'Teštamenat' (Kazalište mladih Split, 1995; Gavella, Zagreb, 1997), ali i cijeli niz adaptacija i lokalizacija stranih tekstova.