NAKON TEŠKE BOLESTI

Umro jedan od osnivača Ferala Predrag Lucić

10.01.2018 u 10:10

Bionic
Reading

Nakon teške bolesti u Splitu je preminuo Predrag Lucić, suosnivač Feral Tribunea, ugledni novinar, pisac i redatelj

Predrag Lucić je rođen 1964. u Splitu. Jedan je od osnivača i kreatora 'Feral Tribunea', a pokrenuo je i uređivao i Feralovu biblioteku, javlja N1.

Od ljeta 2009. u riječkom 'Novom listu' pisao je dnevnu kolumnu pod naslovom 'Trafika'.

Objavio je 'Greatest Shits - Antologiju suvremene hrvatske gluposti' u koautorstvu s Borisom Dežulovićem, 1998., pjesmaricu 'Haiku haiku jebem ti maiku' 2003., knjigu lirike 'Ljubavnici iz Verone' 2007., čitanke 'Sun Tzu na prozorčiću' 2009., 'Bezgaća povijesne  zbiljnosti' 2010. godine i 'Gusle u magli' 2013. godine.

  • +5
Predrag Lucić Izvor: Cropix / Autor: Vojko Basic/ CROPIX

Od 2007. zajedno je s Borisom Dežulovićem nastupao u pjesničkom kabareu 'Melodije Bljeska i Oluje'.

Nagradu 'Judita' Splitskog ljeta, za umjetnička dostignuća u dramskom i glazbenom programu, dobio je 2017. za dramu Aziz.

Reakcije: Hvala mu na smijehu slobode

Na vijest o smrti Predraga Lucića odmah su se nanizale reakcije javnih osoba. Među njima je i predsjednik Hrvatskog novinarskog društva Saša Leković.

'Smrt bilo kojeg čovjeka je tragedija koliko god neminovna bila. Kada umre netko tko je javna osoba i tko je godinama prisutan u javnosti kroz svoj rad to pogodi i mnoge ljude koji tog čovjeka nisu osobno poznavali. Kad umre odličan novinar to je uvijek i nenadoknadiv gubitak za novinarsku zajednicu, ali i za cijelo društvo', napisao je Leković na Facebooku.

'Predrag se borio sa teškom bolešću koja mu na žalost već dugo nije dozvolila pisati. Meni je nedostajao od prvog broja Novog lista u kojem nije objavljena njegova kolumna i znam da taj osjećaj dijelim sa mnogima. Predrag Lucić ostat će u sjećanju najvećeg broja ljudi najviše po onome što je napravio u Feralu i za Feral, ali mi stariji sjećat ćemo ga se i po mnogo čemu drugome. Na primjer po sjajnim reportažama koje je zajedno sa Borisom Dežulovićem objavljivao u predratnoj Slobodnoj Dalmaciji. Predrag Lucić bio je čitav život novinar i radio je onako kako bi novinari jedino trebali i smjeli – nepokolebljivo i nepotkupljivo, u korist istine i pravednosti', zaključio je Leković.

Na Twitteru je reagirala i bivša ministrica Vesna Pusić. 'Posljednji pozdrav Predragu Luciću, hrabrom novinaru koji je svojom inteligencijom i humorom često spašavao čast i zdrav razum Hrvatske', napisala je Pusić.

Reakciju je podijelio i SDP-ov Bojan Glavašević. 'Predrag Lucić je bio veličanstven čovjek. Svijet, i Hrvatska, bez njega će biti siromašniji za mnogo, mnogo smijeha. Requiescat in pace, majstore', poručio je Glavašević.

Posljednji pozdrav poslao je i Dejan Jović. 'Predrag Lucić, jedan od trojice Feralovaca koji su činili VIVA LUDEŽ (Viktor IVAnčić, LUcić i DEŽulović), umro je jutros u Splitu. Hvala mu na smijehu slobode (B. Pavelić), hrabrosti i pameti', napisao je Jović.

Sućut predsjednika Vlade

Premijer Andrej Plenković uputio je sućut obitelji Predraga Lucića u kojoj stoji: 'Poštovana obitelji, u povodu prerane smrti novinara, pisca i redatelja Predraga Lucića, u ime Vlade i osobno upućujem vam izraze iskrene sućuti.

Predrag Lucić obilježio je hrvatsko novinarstvo svojim humorom, ironijom i satirom. Ostavio je trag u novinarstvu, književnosti i kazališnoj umjetnosti, a o njegovom doprinosu kulturi svjedoči i ovogodišnja nagrada Judita za najbolje postignuće u dramskom programu 63. Splitskog ljeta'.