OPROŠTAJ U HDLU

Umrla Izabela Šimunović

30.03.2010 u 15:19

Bionic
Reading

Mlada hrvatska slikarica Izabela Šimunović umrla je u ponedjeljak poslijepodne u Zagrebu nakon duge i teške bolesti

Izabela Šimunović rođena je 01. lipnja 1970. godine u Zagrebu. Završila je Školu primjenjene umjetnosti i dizajna, te upisala studij Grafike na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Grafiku je 1995. diplomirala u klasi profesora Frane Para. Bila je na brojnim studijskim putovanjima.

Izraz sućuti ministra kulture Bože Biškupića

Izabela je bila nesuspregnuta u oblikovanju svog autentičnog likovnog izraza kojime dočarava ruku vrsne majstorice poetike sažetog i arhetipskog, ali znakovljem bogatog i raskošnog slikarskog imaginarija. Interpretirala je i slikala svijet vlastite duhovne egzistencije, uvijek se pridržavajući svoje usvojene i odabrane formalne jednostavnosti i čistoće. Njezina umjetnička dostignuća karakterizira autorska prepoznatljivost i osjećaj za sažetost forme i živi odnos boja i likovnih oblika. Kroz svoje će nam slike, crteže i značajna scenografska djela Izabela Šimunović ostati u trajnom sjećanju. Ovaj tužan događaj, ovaj prerani odlazak umjetnice koja je bila spremna još toliko toga ostvariti velik je gubitak za sve nas jer ostajemo osiromašeni za mnoštvo novih ideja i poticajnih umjetničkih djela.

Od 1991. izlagala je na stotinjak samostalnih i kolektivnih izložaba u zemlji i svijetu; u Zagrebu, Splitu, Dubrovniku, Grožnjanu, Krku, Ljubljani, Londonu, Grazu , Sofiji, Beču, Milanu, Perrugi, Firenzi, Dartingtonu (Velika Britanija), Palo Altu (California), Hamilton-Victoriji, Canberri, Melbourneu (Australija), Genevi i drugdje.

Autorica je mnogobrojnih scenografija u europskim nacionalnim kazalištima, festivalima i televizijskim kućama: Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu, Kazalište Gavella, Teatar I.T.D., Slovenska nacionalna opera u Ljubljani, Bloomsbury Theatre London, Dartington International Summer Festival, Dubrovačke ljetne igre, Splitske ljetne igre, HTV, OTV i druge.

Koautorica je nekoliko bibliofilskih izdanja i suradnica poznatim književnicima, redateljima i glazbenicima. Za svoja likovna ostvarenja nagrađena je s više nagrada i priznanja. Sudionica je brojnih likovnih radionica, kolonija i simpozija.

Radovi Izabele Šimunović nalaze se u mnogim muzejima, galerijama i privatnim zbirkama u zemlji i svijetu.

Bila je članica Hrvatskog društva likovnih umjetnika (HDLU).

Izabelini prijatelji i štovatelji i brojni likovni umjetnici oprostit će se od nje sutra, u srijedu, 31. ožujka u 20,00 sati u Hrvatskom društvu likovnih umjetnika.

Izabelini kolege likovni umjetnici, prijatelji i štovatelji organizirali su humanitarnu prodajnu izložbu koja će se otvoriti sutra navečer u 20 sati u Hrvatskom društvu likovnih umjetnika na kojoj su se trebala prikupiti sredstva za njezino liječenje, nažalost njezina je smrt to prekinula, pa će izložba biti komemorativna.

Ispraćaj Izabele Šimunović po njezinoj izričitoj želji bit će u krugu rodbine i najbližih prijatelja.