UDAR GENIJALNOSTI

Umjetnički talent iz zdravstvenog kartona

10.08.2009 u 10:00

Bionic
Reading

Je li umjetnički dar urođen, je li sve stvar vježbe i motivacije ili je posrijedi nešto treće? Sudeći prema primjerima koji slijede, sklonost umjetnosti i talent rezultat su disbalansa u mozgu

Ljudska jajna stanica viđena očima Kena Waltersa

Inženjer elektrotehnike Ken Walters uopće nije mario za umjetnost niti ga je zanimalo kreativno izražavanje. Nakon što je u prometnoj nesreći teško ozljeđen te je završio u kolicima, zadobio ozljede mozga i, posljedično, ostao bez posla, stvari su se za njega drastično promijenile. No, suprotno očekivanjima, promijenile su se nabolje. Moždani ugrušak koji je Waltersov život mogao itekako zagorčati pokazao se kao dar. Osim iznenadnog interesa za umjetnost, Walters je odjednom pokazao talent za umjetničko stvaranje, prvenstveno za digitalnu umjetnost. Počeo je surađivati s vodećim izdavačem i distributerom videoigara EA Games i uz to, u 51. godini života, pokrenuo je vlastitu kreativnu tvrtku.

Slična sudbina zadesila je i nekada uspješnog kiropraktičara Joea Sarkina čija je strast bio golf. Upražnjavajući svoj omiljeni hobi doživio je nesreću prilikom koje je ozlijedio glavu. Sarkin je ubrzo travnjake zamijenio gorljivim umjetničkim apetitima. Osim slikanja, počeo je i pisati pjesme i ubrzo je nove interese spojio u jedan, počevši stvarati sada već prepoznatljive kolaže, prenosi Weburbanist.

Iako se od djetinjstva bavi slikarstvom, djela Alison Silve, paradoksalno, tek su nakon dijagnosticirana tumora postala cijenjena. Slike su postale mračnije, dublje i tamnije te prema nekim procjenama čak 20 puta skuplje. Umjetnica iz New Jerseya našla se pred izuzetno teškom odlukom: odstraniti tumor ili zadržati izvor inspiracije, ali s njim i dolazeće tegobe. Liječnici su njezino stanje procijenili kao rizično, ali ne i opasno po život, pa je Silva unatoč migrenama, povremenim halucinacijama i insomniji izabrala umjetnost.

Kada bi liječnici znali što se točno dogodilo prilikom operacije Alana Browna, umjetnički talent možda bi postao dostupan za sve voljne podvrgnuti se kirurškom zahvatu. Prije operacije moždanog ugruška Brownu bi, kako sam priznaje, jedva uspijevalo nacrtati približan oblik predmeta, a kamoli detaljnu sliku. Nakon što mu je medicinska sestra u svrhu oporavka pružila fotografiju psa, papir i olovku, Brown je na sveopće iznenađenje sliku nacrtao do najsitnijeg detalja. Danas je umjetnik s diplomom Visoke umjetničke škole sveučilišta Worcester.

Nekadašnja knjižničarka Sandy Allen nakon dijagnostiricana tumora kuću je pretvorila u atelje i započela uspješnu slikarsku karijeru, dok je odvjetnik Jim Chambliss nakon oštećenja mozga otkrio dar za kiparstvo.

Djela Antona Räderscheidta: prije (lijevo) i poslije (desno) udara

Anton Räderscheidt je već bio priznati slikar kada je 1967. u dobi od 75 godina doživio moždani udar. Jedan od glavnih protagonista magičnog realizma, čija karijera je procvala nakon što je tridesetih godina prošloga stoljeća napustio nacističku Njemačku, po zdravstvenoj havariji drastično je promijenio izričaj. Ponovno je učio slikati, a šezdesetak djela nastalih u tom razdoblju bitno su se razlikovala od prijašnjih radova.

Za razliku od navedenih slučajeva, Stephen Wiltshire je posve drugačiji primjer talenta proizašlog iz moždane anomalije. Wiltshireu je po rođenju utvrđen autizam, a nevjerojatan dar za crtanje pokazivao je još u najranijoj dobi. Njegov talent najbolje opisuje pojam 'fotografsko pamćenje' jer nakon samo kratkog pogleda do detalja uspijeva nacrtati ono što je vidio. Veći dio Wiltshireova stvaralaštva čine pejzaži i slike gradova, a zbog doprinosa britanskoj umjetnosti dodijeljena mu je počasna kraljevska titula MBE (the Member of the Order of the British Empire).