IZLOŽBE U GROŽNJANU

Umjetnički prikaz koze u galeriji Fonticus

  • Autor: S. F.
  • Zadnja izmjena 17.03.2011 13:30
  • Objavljeno 17.03.2011 u 10:59
Silipetar Vedran 03

Silipetar Vedran 03

Izvor: Promo fotografije / Autor: galerija fonticus

U galeriji Fonticus u Grožnjanu u nedjelju 20. ožujka bit će otvorene izložbe Martine Herak pod nazivom 'Agua/Voda' i 'Koza' Vedrana Šilipetra
Martina Herak

Martina Herak

Izvor: Promo fotografije / Autor: Martina Herak

Mlada umjetnica Martina Herak uzima gotove videoradove i muzičke spotove koji su nastali u promotivne svrhe i iz njih izdvaja sekvence, situacije, pojedine slike. Izabrano plasira kao seriju fotografija. Tako dekonstruirajući tuđi uradak, bez obzira na njegove artističke domete, autorica prezentira svoja osobna promišljanja. Lajtmotiv autora videa i umjetnice upravo je voda, doživljena kao neobičan, drugačiji prostor. Ljudsko tijelo uronjeno u vodu izaziva mnoge aluzije, od maternice preko rekreacije u vodi do ritualnog pranja.

Izložba 'Koza' umjetnika Vedrana Šilipetra predstavlja životinju koja je simbol Istre. Galerija će biti naseljena artistički razrađenim motivima domaće životinje, koze, a za prezentaciju su odabrani neki tipični trodimenzionalni objekti i nekoliko monotipija, grafičkih radova istog motiva. Zanimljivost te životinje je i mitološka priča koja povezuje koze s objavljivanjem bogova ili s pojavom munje. Čuveno delfijsko proročište vezano je za legendu da su ga ljudima pokazale koze i jarci, plešući na tom mjestu omamljeni plinovima koji izlaze iz zemlje. 'Autoru ove životinje postaju zanimljive i on kreće u propitivanje njihove oblikovne i smislene situacije', napisao je u najavi izložbe voditelj programa Gradske galerije Fonticus Eugen Borokovsky.


Obje izložbe mogu se razgledati do sredine travnja.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!