'AUTORI ZA PETROVU'

Umjetnička lutrija za obnovu Petrove bolnice: Provjerili smo kako napreduje akcija koja je okupila više od 40 domaćih umjetnika

09.06.2020 u 13:09

Bionic
Reading

Fotografije trudnica koje su s novorođenom djecom zbog potresa 22. ožujka bile prisiljene izaći ispred Petrove bolnice potaknule su mladu Luciu Jerič da pokrene humanitarnu akciju prikupljanja sredstava za pomoć stradaloj zagrebačkoj bolnici, umjetničku lutriju 'Autori za Petrovu'. Koncept je sljedeći: Umjetnici, među kojima su kako etablirana imena, tako i studenti Likovne akademije, čije vrijeme tek dolazi, donirali su neko svoje djelo, a zainteresirani sve do 27. lipnja mogu uplatiti minimalno 300 kuna i tako ući u bubanj, odnosno dobiti priliku da neku od doniranih umjetnina osvoje na lutriji. Izvlačenje će biti 1. srpnja, a Jerič smo pitali kako akcija dosad napreduje

'Dosad smo prikupili 30.620,06 kuna, što je nedvojbeno lijep iznos', kaže Jerič dodajući da je Petrova u nezavidnoj situaciji te da ima još puno prostora za popravak situacije.

'Posljedice potresa još su itekako vidljive, novca nikad dovoljno, stoga, osim građana, pozivam i firme da se uključe svojim doprinosom. Poznato je da su Hrvati najujedinjeniji kad je najpotrebnije, a pogotovo kad je riječ o humanitarnim akcijama. Pomozimo Petrovoj i svim budućim majkama, ali i doktoricama i doktorima, svom medicinskom i drugom osoblju bolnice, da im prvi trenuci s novorođenim bebama nikada više ne budu obilježeni prizorima kao na jutro 22. ožujka', kaže Jerič u čiju se akciju najprije uključilo tridesetak umjetnika no, kako su se 'lijepe vijesti brzo proširile', naknadno su se priključivali i drugi autori.

  • +18
Evakuacija Petrove bolnice nakon potresa 22. ožujka Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek / CROPIX

Sada su na 46 donacija - ima tu i ulja na platnu i skulptura i crteža, a potpisuju ih etablirani autori poput Zoltana Novaka, Tihomira Lončara, Stipe Nobila, Vatroslava Kuliša koji spadaju među naše najcjenjenije slikare, do Tisje Kljaković Braić koja je poznata po svojim karikaturama, Roberte Vilić, Koraljke Kovač, Pauline Jazvić, koje su više puta izlagale na Bijenalu slikarstva, Bijenalu grafike, Trijenalu crteža, kao i Trijenalu kiparstva. I obitelj Masle donirala je crtež velikog slikara Antuna Masle.

Aleksandar Bezinović svoje radove izlaže u Los Angelesu, radovi Ranka Ajdinovića nalaze se i kod osvajačice Grammyja, Dee Dee Bridgewater, Sebastijan Dračić svoje je radove predstavio na izložbama po Europi i Kini, dok su slike Marije Koruge bile dio filmskih scenografija za razne produkcijske kuće. Jelena Bando i Petra Lidia Ševeljević rezidencijalno su boravile po Francuskoj, Njemačkoj, Litvi.

'Tu su i ostali autori od kojih su neki još studenti Akademije, a neki već i prepoznate nade umjetničke scene. Nikica Jurković, Lav Paripović, Valentina Supanz Marinić, Stjepan Jukić, Bianka Garčević, Laura Brcković, Nikola Grabovac, Mia Matijević, samo su neki od uspješne mlađe ekipe koji su odlučili doprinijeti humanitarnoj akciji 'Autori za Petrovu' svojim šarolikim djelima do kojih su, neki od njih, teže došli obzirom na, u potresu stradale, ateljee i prostore Akademije', kaže Jerič.

  • +41
Autori za Petrovu Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Autori za Petrovu

Radovi se, osim u galeriji iznad, mogu pogledati na službenoj stranici akcije, koja je, kaže Jerič, postala i mjesto virtualne online izložbe navedenih umjetnika. Tamo možete pronaći sve detalje oko mogućnosti uplate.

'Najvažniji dio je da se uplate za akciju 'Autori za Petrovu' mogu izvršiti na IBAN HR5323400093510978683 za što je otvoren račun za posebne namjene. Po izvršenoj uplati, pošaljite mail sa svojim podacima ili ispunite obrazac na službenoj stranici akcije, a po završetku prikupljanja sredstava dobit ćete svoj broj koji ulazi u bubanj za izvlačenje koje će se održati 1. srpnja. Za 300 kuna tako možete osvojiti djela koja su mnogostruko vrijednija od onog što ste uplatili. No umjetnine ovdje služe kao dodatni stimulans jer je naravno glavna poanta svega donirati za Petrovu bolnicu za koju mnoge od nas vežu uspomene', kaže Jerič koja se u Zagreb vratila nedavno iz Rima, s magisterija menadžmenta umjetnosti i kulture.

Prvo je iz razonode, ali i ljubavi prema umjetnosti pokrenula Instagramsku stranicu 'QuarARTime' na kojoj je svakodnevno dijelila umjetnička djela kako bi unijela dašak pozitive u ova čudna, virusom i karantenom obilježena vremena, a zatim je potaknuta potresom te fotografijama mama i beba iz Petrove bolnice osmislila ovu humanitarnu akciju.

'Na ideju sam došla za vrijeme rada od doma, u slobodnim trenucima od organiziranja događaja u povodu predsjedanja Hrvatske Vijećem Europske unije. Zapravo su me za pomoć Petrovoj bolnici najviše potaknule fotografije mladih majki na dan potresa - moram priznati da mi je taj prizor bio potresan. Osim toga, i sama sam rođena u Petrovoj, a i nekoliko prijateljica su trenutno trudne, tako da je to kod mene bila jako emotivna odluka, donesena i prije nego što su se pokrenule ostale akcije za obnovu bolnice', objašnjava Jerič.