ODE ĆIRO U PERFORMERE

Umjetnicima u deliriju pridružio se i legendarni hrvatski nogometni izbornik

09.01.2020 u 21:10

Bionic
Reading

Povodom početka hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu upriličen je u četvrtak svečani koncert za predstavnike Europske komisije te isključivo za uzvanike s pozivnicama

Pod geslom 'Ovdje će se vaš glas čuti!' izvedbeni umjetnik Marko Marković u suradnji s udrugom Domino na Trgu Republike Hrvatske je za predstavnike Europske komisije upriličio umjetničku akciju Delirium Interruptum kojoj se pridružio i legendarni izbornik hrvatske nogometne reprezentacije Ćiro Blažević.

Delirium Interruptum, kako je navedeno u najavi umjetničke akcije, koncert je druge vrste, participativna a capella intervencija na koju su bili pozvani svi da se pridruže općem deliriju koji je uslijedio povodom ovog povijesnog trenutka, kada je Hrvatska postala najsjajnija zvijezda europske zastave.

Nadalje se navodi kako je Delirium Interruptum vokalna akcija u javnom prostoru koja iznosi opće stanje svijesti upitnog identiteta, emocionalne uznemirenosti, dezorijentacije i apsolutne ekstaze.

Pod geslom 'Ovdje će se vaš glas čuti!' svi su bili pozvani pridružiti se opijenoj masi i osloboditi svoje glasove - glasove požude, omamljene uzdahe, krikove, zvukove jecanja, zapomaganja, lizanja, deranja, vrištanja, uz intimno koreografirane neartikulirane pokrete, trzaje, padanja, valjanja i skakanja.

'Mi njima pripadamo, a oni su nama privrženi. Ili oni pripadaju nama, a mi smo njima privrženi. Ili mi njima pripadamo i mi smo njima privrženi. U tim prividnim odnosima društvene stvarnosti obitavamo i balansiramo. Delirium interruptum je metoda zaštite zdravog razuma od neželjenih posljedica tog odnosa', poručili su organizatori umjetničke akcije kojoj se pridružio u naš bivši izbornik.

Uvijek je zanimljivo čuti kad Ćiro Blažević pusti svoj glas, no nažalost fotoreporteri su ovoga puta izvedbu legendarnog izbornika zabilježili samo slikom.

  • +11
Delirium Interruptum Izvor: Pixsell / Autor: Tomislav Miletić/PIXSELL

Marko Marković je izvedbeni umjetnik koji u svom radu pozicionira pitanje kolektivnog i individualnog ponašanja, djelovanja i pozicioniranja unutar društvenog sistema. Aktivan je na međunarodnoj sceni kao autor i organizator međunarodnih kulturno-umjetničkih i edukativnih programa. 2016. predstavio je rad na Venecijanskom bijenalu arhitekture u sklopu Hrvatskog paviljona.

Večerašnji performans dio je Dominovog programa 'Budućnost političkog performansa' koji se održava u sklopu projekta 'Prema otvorenoj, pravednoj i održivoj Europi u svijetu – Projekt predsjedanja EU 2019.-2021.', posvećenog predsjedanju Hrvatske Vijećem Europske unije.