MILIJUNSKI POSAO

Umjetnici okupirali Ikeine prodavaonice

11.03.2010 u 15:43

Bionic
Reading

Skandinavski gigant Ikea sklopio je milijunske ugovore s vodećim suvremenim umjetnicima u okviru projekta renovacije svojih poslovnica

Cilj je projekta proširiti funkcionalnost poslovnica Ikee te od njih učiniti prostore za višesatni dnevni boravak, izložbeni prostor, kao i prodavaonice namještaja. U projektu zasad sudjeluju umjetnici Pjotr Uklanski Jeppe Hein Jim Lambie, a prva je na redu nova moskovska Ikea.

'Nova građevina bit će u potpunosti drukčija od svih ostalih', kazao je Simon Dance koji sa švedskim gigantom surađuje od 2007. 'Želimo stvoriti fuziju kulture, marketinga i opuštenosti, a umjetnička djela ključni dio su te vizije', dodao je.

'Prednost će imati interaktivni i multimedijalni umjetnički radovi s idejom da obogate svakodnevni život Moskovljana i, kao u Hitchcockovim filmovima, iza svakog ugla stvore neočekivane scene', navode iz Ikee.

Jeppe Hein planira izraditi labirint ispunjen zrcalima, a Pjotr Uklanski izrađuje gigantsku skulpturu koja će biti vidljiva sa susjedne autoceste.

Projekt bi trebao biti dovršen do 2012, piše The Art Newspaper.