Simplon Express/Povratak

Umjetnici će nakon 23 godine spojiti Istok i Zapad putujući vlakom

08.06.2012 u 14:16

Bionic
Reading

U organizaciji umjetničke skupine Galerija stanara te u okviru projekta ‘Croatie, la voici’ koji se odvija u sklopu suradnje hrvatskog i francuskog ministarstva kulture skupina umjetnika proći će originalnu rutu vlaka Simplon Express te ponoviti izložbu na relaciji Zagreb - Pariz via Ljubljana, Venecija, Milano, Dijon, koja je održana prije 23 godine

Mobilna, efemerna izložba Simplon Express realizirana u lipnju 1989. u vlaku između Pariza i Zagreba, slijedi isti itinerar s novim putnicima, ali u obrnutom smjeru, iz Zagreba do Pariza, i to je: Povratak, naglašava u opisu projekta autorica Ida Biard iz Galerije stanara te dodaje da je proteklo razdoblje donijelo duboke povijesne, ekonomske, kulturološke, društvene promjene uzduž ovog itinerera što će Povratak prikazati.

‘U Povratak su uklopljene i snimke iz 1989, tog skoro idiličnog putovanja, niza intervencija umjetnika u ambijentu koji je pozivao na sanjarenje. Danas paradoks promjena koje su se zbile tokom tih godina ovo putovanje čine kompleksnim, problematičnim. U njemu se očituju suvremene tenzije prisutne općenito na međunarodnoj sceni', navodi Biard ističući da Galerija stanara želi pokazati te promjene putujući vlakom koji je nekad bio direktna veza Istoka sa Zapadom.

‘Njegovi su vagoni nosili ideje, dijaloge kultura, bili odraz političkih volja, koje danas ukidaju globalizirane financijske operacije. Za njih ti prijevozi ne znače ništa, a oni su prevozili od početka 20-og stoljeća diplomate, političare, umjetnike, narode europskih zemalja prema Balkanu i dalje – do Turske. Iz tog će razloga Galerija stanara obnoviti u projektu Simplon Express/Povratak prekinuti itinerar Simplon Expressa i barem na kratko vrijeme pokušati tvrdoglavo inzistirati na urgentnosti približavanja naroda i kultura. Putovanje vlaka koji kreće u utorak u 9 sati iz Zagreba moći ćete pratiti i na tportalu u izvještajima naše novinarke.