ODGOVOR NA KRIZU

Umjetnice otvorile 'besplatni dućan'

19.03.2009 u 09:43

Bionic
Reading

U vrijeme kada je veliki broj Njujorčana zaokupljen kaosom na svjetskim burzama, stanovnike New Yorka oduševila je originalna ideja dviju umjetnica koje su otvorile 'besplatni dućan'

Nedaleko od Wall Streeta ovih je dana otvorena trgovina iznad koje je velikim slovima ispisano 'free store'. Iako bismo u vrijeme uznapredovalog kapitalizma očekivali da je slogan samo mamac i malo jača metafora za sniženje, to ovoga puta nije slučaj.

Umjetnice Athena Robles i Anna Stein u svojem dućanu sve artikle nude besplatno. Svaki posjetitelj može ući unutra, razgledati i ugleda li neki predmet za koji smatra da mu je potreban, bez ikakve naknade ga može uzeti.

Robles i Stein ostvarile su ideju o besplatnom dućanu uz pomoć fonda od devet tisuća dolara. U njemu nude rabljenu i posve novu robu, prenosi Guardian. Trenutak otvaranja besplatne trgovine smatraju i više no prikladnim obzirom na opće financijsko stanje.

Osim bogate ponude knjiga i umjetničkih fotografija poput onih glumice Audrey Hepburn, odlučile su proširiti ponudu i na police stavile i vintage odjeću te razne antikne predmete. Besplatni dućan namjeravaju opskrbljivati donacijama građana i novcem iz fondacija za podršku kulturi.