RUSKO BLAGO U BADEN-BADENU

Umjesto u Moskvi, Fabergéov muzej bit će u Njemačkoj

03.04.2009 u 12:15

Bionic
Reading

Prvi svjetski muzej posvećen ruskom carskom draguljaru Fabergéu neće biti u Moskvi kao što je planirano, već u njemačkom gradu Baden-Badenu, omiljenoj destinaciji imućnih Rusa

U novom muzeju čiji vlasnik je ruski milijarder Aleksander Ivanov bit će izložena zbirka od tri tisuće izložaka s potpisom Fabergéa čija procijenjena vrijednost iznosi milijardu i pol dolara. U zbirci će među ostalim biti i Ivanova bogata kolekcija čuvenih Fabergéovih jaja.

Iako za sebe kaže da je veliki patriot, Aleksander Ivanov odlučio se za gradnju muzeja u Njemačkoj jer se nalazi 'u blizini Francuske, omiljene destinacije imućnih Rusa', prenosi Bloomberg. Od muzeja u Moskvi je odustao zbog birokracije i visokih troškova gradnje, dok je renovacija njemačkog prostora bila znatno povoljnija.

Na svečanosti otvaranja bit će izložena samo najposebnija Fabergéova djela, među kojima i jaje iz 1902. koje je Ivanov kupio za 16,5 milijuna dolara. Riječ je o zaručničkom poklonu baruna Edouarda de Rothschilda, a na sebi ima sat s dijamantnim pijetlom koji izlazi na pune sate i maše krilima.

Milijarder Viktor Vekselberg čija je zbirka Fabergéovih jaja gostovala na izložbi u Dubrovniku 2007, dugo je godina planirao otvaranje muzeja posvećenog ruskom draguljaru, no nikada nije ostvario planove. Spekulira se da će i njegova kolekcija obići Fabergéov muzej.

Gustav Fabergé bio je ruski draguljar koji je u 19. stoljeću živio u Sankt Peterburgu. Tamo je osnovao svoju vlastitu radnju koju je naslijedio njegov sin Petar Karlo Fabergé poznat po izrađivanju čuvenih jaja.

Otvaranje muzeja u Baden-Badenu zakazano je za 9. svibnja.